Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2013

Analitičari: Proračunska rupa teška je milijardu kuna i bit će sve veća i veća!

Proračunska rupa od milijardu kuna bit će sve veća. Prognoze su to ekonomskih analitičara, nakon što je ministar financija Slavko Linić priznao da se unatoč boljoj poreznoj disciplini lošije od očekivanog puni državna blagajna...

Unatoč fiskalizaciji i većoj poreznoj disciplini, proračun se puni mimo plana. Negdje 3-4 posto niže nego smo planirali, kaže ministar financija Slavko Linić.

U odnosu na prošlu godinu - proračunu nedostaje miljarda kuna. Ministar Linić za sada ne očekuje rebalans. "To je prvi kvartal, prvi kvartal kao što vidite bio je s masu problema, manji prihodi, a ono što vjerujem da ostali kvartali će ipak pokazati daleko bolje rezultate", rekao je Linić.

Politika štednje, novih poreza i rezova, nije dala rezultate, kažu analitičari. Smatraju da Vlada mora promijeniti politiku želi li pokrenuti domaću proizvodnju i državu izvući iz recesije.

Ono što je dodatno uvećalo pad su bile mjere ove vlade koja je podigla poreze, podigla cijene komunalija, prije svega energenata, a smanjila javnu potrošnju, smatra ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. Predviđa još veću proračunsku rupu. "Ako ne budu prevelike suše i ne prevelikih kiša, onda poljoprivreda može dignuti par posto proizvodnju i time popraviti situaciju, ali ako budu dobri rezultati u poljoprivredi, onda će za taj iznos biti lošiji rezultati u turizmu", kaže Jurčić.

Na pad prihoda u turizmu utjecat će i smanjenje stope PDV-a na 10 posto. S druge strane više od 150 novinara, intelektualaca i članova nevladinih udruga poslalo je Vladi peticiju kojom se protive bezuvjetnom smanjenju stope PDV-a na dnevni tisak - podsjećajući da je više od 800 novinara na Zavodu za zapošljavanje. PDV, kažu, treba smanjiti samo na tiskovine od javnog interesa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram