Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2013

Sve spremno za rebalans državnog proračuna

Odbor za financije i bez sudjelovanja oporbe dao je zeleno svjetlo rebalansu ovogodišnjeg proračuna. Prihodi proračuna smanjuju se 253,900.000 kuna, a rashodi za 874 milijuna kuna...

Prijedlog rebalansa državnog proračuna, koji se temelji na očekivanoj stopi rasta gospodarstva od 0,7 posto, što je znatno manje od prijašnje projekcije od 1,8 posto, predstavio je ministar financija Slavko Linić.

Objasnio je da je očekivana stopa rasta korigirana zbog niza problema u državnim investicijama, zbog nesređenog građevinskog sektora, ali da ni privatni sektor uz sve poticaje, nije ostvario nijednu važniju investiciju. Kao poseban problem naveo je splitski Konstruktor, koji je u siječnju zaustavio investicijske aktivnosti u cestogradnji.

"To su sve razlozi da shvatimo da se dobar dio investicija neće ostvariti", rekao je Linić, ističući da je Vlada zbog toga odlučila smanjiti proračunski deficit na razinu nižu od one iz 2012. Rekao je i da bi proračunski rashodi bili približno jednaki prihodima kada ne bi bilo kamate na enormno visok javni dug, koji je između 176 i 180 milijardi kuna.

Ustvrdio je da se novi dug stvara zbog restrukturiranja brodogradnje i željeznice te da su to sve dubioze koje je Vlada zatekla, a koje su rezultat neodgovorne politike u proteklom razdoblju. Naveo je da ćemo se uskoro s javnim dugom približiti razini 60 posto BDP-a.

Ministar financija Slavko Linić koji je bio na sjednici, najavio je i skoro prikupljanje ponuda za privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanke banke. Postupak treba slijediti krajem mjeseca ili početkom svibnja, rekao je ministar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram