Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2013

Europa odlučila stati na kraj poreznoj evaziji

U zajedničkom pismu koje su jučer uputili Europskoj komisiji ministri financija pet najvećih zemalja EU-a, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije, izvijestili su da su postigli dogovor o 'pilot' projektu automatske razmjene podataka, čija je svrha suzbijanje porezne evazije, piše informativni portal EUobserver...

Incijativa se temelji na nedavno usvojenom američkom zakonu koji zahtijeva od američkih građana da poreznim vlastima dostave podatke o bankovnim računima u inozemstvu, a inozemne banke da im dostave podatke o svojim američkim klijentima.

U Europskoj su uniji usvajanje sličnog zakona dosada kočili Austrija i Luksemburg, inzistirajući na načelu bankovne tajne u slučaju domaćih ali i inozemnih klijenata.

Pet europskih ministara financija pozivaju sve zemlje članice EU-a da bez odgode postignu dogovor o odgovarajućem prijedlogu zakona kako bi Europa mogla preuzeti vodeću ulogu u promociji globalnog sustava automatske razmjene podataka i lišiti skrovišta one koji nastoje izbjeći plaćanje poreza.

Urušavanje ciparskog bankovnog sustava, čija vrijednost kao i u slučaju onog luksemburškog višestruko nadmašuje vrijednost BDP-a, te niz otkrića o offshore modelu regulative i oporezivanja bankovnog sustava izložili su Austriju i Luksemburg pojačanom pritisku da izmijene svoja stajališta prema pitanju bankovne tajne, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram