Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2013

Regulatori Europske unije istražuju MasterCard

Regulatori Europske unije istražuju krši li kartična kuća MasterCard pojedinim međubankovnim naknadama propise o zaštiti tržišnog natjecanja na unutarnjem europskom tržištu...

Kartična plaćanja iznimno su važna u prekograničnoj i internetskoj trgovini, pa je Komisija šest godina nakon zabrane međubankovnih naknada za prekogranične transakcije unutar Europskog gospodarskog područja (EEA) odlučila istražiti i naknade koje moraju plaćati klijenti iz zemalja izvan tog područja za transakcije u Europi.

Istraga će obuhvatiti i sve MasterCardove propise koji trgovcima ne dopuštaju da iskoriste eventualne bolje ponude drugih banaka na području zajedničkog europskog tržišta. Sporni su i oni koji ih obvezuju da prihvaćaju sve kartice te kuće.

"Međubankovne naknade općenito se prebacuju na leđa trgovaca, što povećava ukupni iznos naknada koje moraju platiti. U konačnici takvo ponašanje usporava preogranično poslovanje i šteti potrošačima u Europskoj uniji", upozorava Europska komisija u današnjem priopćenju.

Budu li sumnje o kršenju europskih propisa potvrđene, američka bi se kompanija mogla suočiti s novčanom kaznom u iznosu do 740 milijuna dolara, odnosno 10 posto prošlogodišnjih prihoda.

Europski regulatori istražuju i kartične naknade Visa Europe, najveće kartične mreže u Europi.

Poručuju da će prije ljeta predložiti nacrt propisa o kartičnim naknadama kako bi osigurali ravnopravno tržišno natjecanje u tom segmentu, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram