Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2013

Strašno loše vijesti za proizvođače osobnih računala

Svjetska prodaja osobnih računala pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca 14 posto, što je njezin najveći pad od 1994., prenose europski mediji rezultate istraživanja savjetodavne tvrtke IDC...

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju isporučeno 76,3 milijuna osobnih računala (PC), a broj odražava, među ostalim, i snažnu potražnju za tabletima i pametnim telefonima kao alternativom, prenosi BBC rezultat istraživanja IDC-a.

Microsoftova najnovija verzija Windowsa nije uspjela oživiti industriju PC-a. Windows 8 osmišljen je tako da dobro radi s ekranima osjetljivim na dodir, ali njihova se cijena pridodaje cijeni računala. Tako su promjene i više cijene 'učinile osobna računala manje privlačnima od tablet-računala'. IDC je također podsjetio da tvrtke inače mijenjaju računala svake tri godine, ali u vrijeme gospodarske krize više je vjerojatno da će ih mijenjati svakih pet godina.

Hewlett-Packard, najveći svjetski proizvođač osobnih računala, zabilježio je 24-postotni pad isporuka u prvom tromjesečju prema istom razdoblju prethodne godine. Kineska grupa Lenovo, drugi po veličini proizvođač u svijetu, okoristila se prodajom u Kini i drugim zemljama u razvoju, i to u prvom redu nabavama prvih računala. Prodaja im je stagnirala, objavio je IDC, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram