Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2013

Google pristao na kompromis s EU-om kako bi izbjegao kaznu od 3,8 milijardi eura

Google je prvi put pristao na pravno obvezujuće promjene u načinu na koji prikazuje rezultate pretraživanja interneta nakon istrage europskih regulatora o tome zlorabi li svoj dominantan položaj na tržištu, prenosi The New York Times...

Nakon dvogodišnje istrage, Europska komisija prihvatila je Googleov službeni prijedlog za rješenje slučaja, kazali su neimenovani izvori za NYT.

Google neće morati promijeniti algoritam za pretraživanje interneta, istaknuli su.

Po prijedlogu, Google je pristao jasno označavati rezultate pretraživanja iz vlastitih usluga kao što su Google Plus Local ili Google News i u nekim slučajevima prikazivati linkove iz suparničkih pretraživača interneta.

Promjene neće biti vidljive još barem mjesec dana dok se ne provede testiranje tržišta, prenosi HRT.

Najveće promjene odnose se na rezultate pretraživanja u područjima kao što su kupovina i zračni letovi, odnosno vertikalno pretraživanje interneta specijaliziranim Googleovim pretraživačima.

Bude li prijedlog prihvaćen nakon tržišnog testiranja, to će biti uspjeh za Europsku komisiju koja je tražila mnogo veće ustupke od Googlea od američkih regulatora, koji su u siječnju zatvorili dvogodišnju istragu zaključivši da Google ne manipulira pretraživanjima interneta i ne krši pravila tržišnog natjecanja. Google je pristao samo na neke manje promjene na području oglašavanja.

U Europi, dogovor bi bio pravno obvezujući pet godina. Ne bude li se držao obećanja, Google bi mogao biti kažnjen s do deset posto globalnih godišnjih prihoda, što bi iznosilo oko 5 milijarda američkih dolara ili 3,8 milijarda eura.

Gotovo 86 posto svih pretraga interneta u Europi provodi se pomoću Googlea, a u Sjedinjenim Državama kompanija pokriva gotovo dvije trećine tržišta.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram