Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2013

Ljubo Jurčić: Država u svom vlasništvu treba zadržati 50-tak tvrtki

Hrvatska "u principu" ne bi smjela vraćati dugove prodajom državne imovine, ali u praksi to neće moći izbjeći, rečeno je na današnjoj tribini o strategiji upravljanja državnom imovinom i dugoročnoj održivosti državnih financija u HAZU...

Nakon što je više sudionika tribine upozorilo da država ne bi smjela vraćati svoje dugove prodajom imovine i pritom se usprotivilo privatizaciji Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja (CO), predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović odgovorio je da se "u principu" imovinom ne bi trebali vraćati dugovi, ali "u praksi od toga nećemo pobjeći" jer treba vraćati desetke milijardi kuna dugova, a "teško da vjerovnike neće zanimati i naša imovina".

Pejnović je uvodno predstavio Nacrt strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, kojom je prvi put izrađen obuhvat imovine u državnom vlasništvu, čime se odgovorilo na problem definiranja što je državna imovina, kao i prijedlog novog popisa poduzeća od strateškog značenja za Hrvatsku.

Nacrt strategije predlaže privatizaciju svih tvrtki osim onih od strateškog značaja, te restrukturiranje i dokapitalizaciju dijela tvrtki koje nisu spremne za prodaju.

Prema analizi konzultantske kuće Roland Berger, od tridesetak najvećih državnih poduzeća polovica ih nije spremna za privatizaciju, četvrtinu uopće ne treba privatizirati, a tek je četvrtina (među njima su HPB, CO, ali i ACI kojeg DUUDI trenutno ne namjerava privatizirati) spremna za prodaju.

Od te prodaje zaradilo bi se oko 8,4 milijardi kuna, što nisu veliki novci s obzirom na hrvatske obveze, pa treba biti vrlo oprezan s privatizacijom i trošenjem tih sredstava, upozorava Pejnović.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić istaknuo je da bi dug trebalo vraćati iz dohotka, a ne imovine. "Država treba osposobiti svoje stanovništvo da uspješno koristi resurse, a ako to nije u stanju mora sačuvati svoj prostor i resurse za iduće naraštaje", smatra Jurčić.

HPB i CO su za njega neka vrsta infrastrukture, pa ne vidi razloga za njihovu privatizaciju. Za državu je bitno zadržati pedesetak tvrtki, a od sadašnjih petstotinjak tvrtki u državnom vlasništvu Jurčić bi više od 400 odmah privatizirao jer nemaju veze s javnim dugom nego samo predstavljaju opterećenje za državu, što se ponajviše odnosi na turistička poduzeća.

Upozorio je da su Hrvatskoj nužne strategije za pojedine sektore, poput industrije ili poljoprivrede, ilustriravši to primjerom Podravke i Petrokemije. "Ako država nema strategiju razvoja poljoprivredno-prehrambenog kompleksa, onda joj ne treba Podravka, pa je može odmah privatizirati, kao i Petrokemiju", kaže Jurčić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram