Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2013

MMF: Hrvatski BDP počinje rasti iduće godine

Hrvatsko će gospodarstvo i u ovoj godini zabilježiti blagi pad i oporaviti se tek u 2014., procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u danas objavljenim najnovijim redovnim prognozama...

Ove će se godine hrvatsko gospodarstvo smanjiti za 0,2 posto, procjenjuju sada u MMF-u, izmijenivši time jesenju prognozu u kojoj su prognozirali njegov rast za jedan posto.

Ujedno su oštro povisili procjenu pada aktivnosti u 2012., na dva posto. U prethodnim redovnim polugodišnjim prognozama, objavljenim u listopadu, procijenili su pad na 1,1 posto.

Oporavak očekuju u 2014., uz prognozirani rast aktivnosti za 1,5 posto.

Godišnja stopa inflacije u ovoj godini trebala bi iznositi 3,2 posto, u odnosu na ranije prognoziranih tri posto. U 2014. trebala bi po najnovijim procjenama oštro usporiti, na 2,3 posto.

Izmijenjena je i procjena godišnje stope inflacije u prošloj godini, na 3,4 posto, s ranije procijenjenih tri posto.

Najviše su izmijenjene prognoze bilance tekućeg računa plaćanja, koja bi u ovoj godini po najnovijim izračunima MMF-a trebala biti uravnotežena. Prošle jeseni MMF je za 2013. procijenio manjak od 1,3 posto BDP-a. U idućoj godini bilanca bi ponovo trebala iskazati blagi manjak, od 0,5 posto BDP-a.

U 2012. bilanca je po najnovijim procjenama MMF-a iskazala manjak od 0,1 posto BDP-a, u odnosu na 1,2 posto koliko je manjak iznosio prema procjenama objavljenim u prošlogodišnjem listopadu.

U MMF-u sada za ovu godinu očekuju znatno višu stopu nezaposlenosti, od 15,2 posto, u odnosu na 13,3 posto prognoziranih u listopadu. U 2014. nezaposlenost bi trebala kliznuti na 14,7 posto.

Osjetno su povisili i procjenu nezaposlenosti u prošloj godini, na 15,0 posto, s ranije procijenjenih 14,2 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram