Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2013

Da li je Hrvatska spremna na poslovnu suradnju sa Švedskom?

Dobri politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Švedske dodatno će ojačati  posjetom švedskog poslovnog izaslanstva predvođenog švedskim kraljevskim parom, a posebno ulaskom Hrvatske u EU. Istaknuto je to na gospodarskom forumu "Hrvatska kao novo tržište Europske unije - kako Švedska može biti gospodarski partner"...

Švedska ministrica zaštite okoliša Lena Ek kao najbolji primjer dosadašnje gospodarske suradnje dviju zemalja istaknula je 60-godišnje partnerstvo Ericssona i Nikole Tesle. Dodala je kako su u Hrvatskoj prisutne još neke važne švedske tvrtke, kao što su H&M, Tele 2 i Securitas, a uskoro će svoj centar otvoriti i Ikea.

"Hrvatska ima velike mogućnosti za razvoj proizvodnje energije iz biomase i solarne energije, a postoji i interes za investiranje u željeznicu, luke i drugu infrastrukturu, zbog čega će švedska delegacija sutra posjetiti Rijeku. Hrvatska je vrlo popularna među švedskim turistima, lani je zabilježen porast njihovih dolazaka za 10,6 posto", istaknula je Lena Ek.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić predstavio je švedskim gostima planove Hrvatske za izlazak iz četverogodišnje krize.

"Strategija Vlade za izlazak iz krize predviđa fiskalnu konsolidaciju, reforme na rashodovnoj strani proračuna i pokretanje investicijskog ciklusa. Najveće javne investicije ići će u obnovu željeznice na koridorima Vc i Xa, u energetske projekte kao što su Plomin C, HE Kosinj, TE Sisak i LNG terminal na Krku, u zaštitu okoliša u 12 regionalnih odlagališta otpada i sl. Nakon ulaganja u cestogradnju, to je novi investicijski val koji će vrhunac dostići za 3-4 godine", najavio je Grčić.

Forumu su nazočili švedski kralj Carl XVI. Gustaf i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. "Ovaj posjet potaknut će razvoj suradnje između Švedske i Hrvatske, a delegacija švedskih poslovnih ljudi pronašla je mogućnosti za poslovnu suradnju na mnogim područjima", izjavio je kralj Carl XVI. Gustaf.

Predsjednik Josipović smatra kako je skup u Westinu rezultat svijesti u Hrvatskoj da ulazimo na veliko europsko tržište pa se moramo iznimno angažirati. Švedska je vrlo važan partner, ocijenio je Josipović.

Prema podacima HNB-a, Švedska je deseta zemlja po visini inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku. Hrvatski izvoz u Švedsku u 2012. iznosio je 46,5 milijuna eura, dok je iz Švedske uvezeno robe za 172,8 milijuna eura, što je porast od 30,8 posto u odnosu na 2011, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram