Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2013

Raiffeisen: Zbog turizma pad broja nezaposlenih, ali samo privremeno

U ožujku je broj nezaposlenih osoba smanjen čime je prekinut trend rasta broja nezaposlenih osoba koji je trajao od srpnja prošle godine...

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom ožujka su u evidenciju nezaposlenih ušle 20.655 osobe, dok su iz evidencije izašle 27.497 osoba. Broj nezaposlenih smanjio se u ožujku za 6.842 osobe (odnosno za 1,8%) u odnosu na veljaču na 368.558 osoba.

Iako je na mjesečnoj razini zabilježeno smanjenje broja nezaposlenih osoba što je rezultat uobičajene sezonske povećane potrebe za zapošljavanjem uslijed približavanja središnjoj turističkoj sezoni, na godišnjoj je razini zabilježeno povećanje broja nezaposlenih. Snažan rast nezaposlenosti na godišnjoj razini ukazuje na slabost gospodarstva i nastavak nepovoljnih kretanja u realnom sektoru. Broj nezaposlenih osoba na godišnjoj je razini porastao za 28.676 (odnosno za 8,4%).

U ožujku je i broj slobodnih radnih mjesta smanjen, pa su tako u ožujku prijavljena 16.170 slobodna radna mjesta, što je 794 slobodna radna mjesta manje nego u veljači. Od toga najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavljen je u Jadranskoj Hrvatskoj (7.046). Za sezonske je poslove prijavljeno 4,453 slobodna radna mjesta.

"Očekujemo da će se do početka središnje turističke sezone potražnja za sezonskim radnicima nastaviti povećavati, što ce pozitivno utjecati na kretanje broja nezaposlenih. Međutim kretanja na godišnjoj razini bit ce važniji indikator stanja na tržištu rada. Obzirom na smanjena očekivanja gospodarskog rasta koja ukazuju da bi oporavak mogao započeti kasnije, oporavak tržišta rada ne očekujemo u ovoj godini", poručuju danas analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram