Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2013

Velike svjetske hotelske kuće sve više prisutne na srbijanskom tržištu

Jadranska regija jedna je od potentnijih u Europi za investicije u različite sektore, među kojima se posebno izdvajaju turizam i hotelijerstvo, energetika te komercijalne nekretnine, a bez razvojnih investicijskih projekata ta će regija, uključujući i Hrvatsku, nastaviti zaostajati za zemljama EU-a...

Čulo se to na jučer otvorenom drugom po redu međunarodnom sajmu investicija i komercijalnih nekretnina Rexpo Adriatic 2013 koji će u dva dana u organizaciji tvrtke Expositum okupiti sličan broj domaćih i inozemmnih sudionika kao lani, oko 700.

Na sajmu je i oko 30 izlagača na štandovima, većinom tvrtki koje predstavljaju svoje investicije i usluge za pomoć investitorima, a novost ove godine je, kako je kazala direktorica Rexpoa Sanda Marušić, više sadržaja, prezentacija i panela.

Cilj sajma je okupiti najveće investicijske projekte u regiji i njihove ključne sudionike te ukazati na mogućnosti investicija u Jadranskoj regiji i suradnje privatnog i javnog sektora, istaknula je.

Investicije u hotelijerstvo i turizam u regiji bile su teme i prvih panela održanih u sklopu tog sajma, pri čemu je Gisela Loidolt iz austrijske konzultantske tvrtke PKF istaknula velike potencijale za investicije u tom segmentu.

Tome u prilog idu i podaci te tvrtke da je u cijeloj regiji odnosno u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovinu te na Kosovu ukupno 2.605 hotela s ukupno blizu 148 tisuća kreveta, što je definitivno, kako je kazala, malo u odnosu na mogućnosti tih zemalja.

Hrvatska je s 926 hotela i 76 tisuća kreveta na prvom mjestu, ali je zanimljivo da na drugom mjestu slijedi puno manja Slovenija koja, po podacima PKF-a, ima 648 hotela s 22 tisuće kreveta.

"Treća je Srbija za koju trenutno među hotelskim lancima i investitorima vlada najveće zanimanje zbog relativno povoljnijih uvjeta za investiranje nego primjerice u Hrvatskoj, a sve se više otvara i Albanija", kazala je Loidolt.

To je potvrdila i predstavnica austrijske tvrtke Michaeler&Partner iz Falkensteiner Grupacije koja je kazala da se ta grupacija nakon otvaranja dva hotela i resorta na Punta Skali kod Zadra okrenula Beogradu i Srbiji gdje su već otvorili dva hotela, a planiraju još.

Potencijal za ulaganja u svim tim zemljama osim u hotele su i marine, a kako bi se zadržala održivost i zaštitilo more i okoliš neki investitori smatraju da su najbolje rješenje mobilni pontoni/mostovi za vezove.

Na sajmu su naglašene i mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, što je posebno zanimljivo za Hrvatsku koja ulazi u EU, i to za najrazličitije projekte, ali i druge zemlje kojima mogu pomoći hrvatska iskustva.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram