Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2013

Grčka od turizma očekuje zaradu od 11 milijardi eura

S povratkom političke stabilnosti u Grčku, prihodi od turizma ove bi se godine mogli vratiti na razine prije krize, jer se očekuje povratak turista iz Njemačke, Britanije i Rusije, procjene su tamošnje turističke industrije...

Ta mediteranska zemlja sve je nade položila u svoje sunčane plaže i antičke spomenike da bi se izvukla iz duboke recesije. Turizam za grčko gospodarstvo predstavlja znatan izvor gotovine, sa 17 posto udjela u ukupnom bruto domaćem proizvodu te zemlje.

Prihodi od turizma mogli bi ove godine porasti i do 10 posto, na 11 milijardi eura, a očekuje se i rekordnih 17 milijuna posjetitelja, kaže Andreas Andreadis, čelnik glavnog grčkog turističkog tijela, SETE.

„Idemo prema rekordnoj godini u pogledu turističkih dolazaka. Ciljamo oko 11 milijardi eura izravnih prihoda, a možda to i premašimo“, izjavio je Andreadis u intervjuu Reutersu.

Pokažu li se procjene SETE točnima, dolazak turista bio bi najveći od 2009., kada je počela grčka dužnička kriza.

U međuvremenu, hotelijeri, vlasnici restorana i turističke tvrtke smanjile su svoje cijene i unaprijedile usluge kako bi i u vrijeme krize privukle više turista, navodi Andreadis.

Bukinzi za ljeto u Grčkoj porasli su u Njemačkoj za 15 posto, a u Britaniji za 20 posto, uglavnom zbog smanjene neizvjesnosti oko toga hoće li ta zemlja ostati u eurozoni, a i manje je nasilnih prosvjeda nakon što je na vlasti od lipnja stabilna vlada.

Glavni grčki konkurenti su Španjolska, Hrvatska, Turska i Egipat. Politička neizvjesnost i prosvjedi u Egiptu dio posjetitelja usmjeruju prema Grčkoj, dodaje Andreadis.

„Turizam obično pogađaju štrajkovi i socijalni nemiri. Grčka je ove godine vrlo mirna u usporedbi s Italijom, Španjolskom i Portugalom“, ocjenjuje Andreadis.

Popularno ljetno odredište već desetljećima uglavnom za Nijemce i Britance, Grčka sada sve više privlači i turiste iz istočne Europe. Čak 30 posto veći broj turista iz Rusije također povećava grčke prihode od turizma, kaže Andreadis.

U 2012. godini gotovo 900.000 Rusa posjetilo je tu zemlju, tri puta više nego prije tri godine. Po podacima grčke središnje banke, oni su zaslužni za 9,4 posto ukupnih prihoda od turizma.

Grčka turistička industrija zapošljava svakog petog stanovnika te zemlje, u kojoj je stopa nezaposlenosti dosegnula čak 27 posto, a gospodarstvo je u recesiji već 6. godinu zaredom, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram