Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2013

Mrsić potvrdio: Povećanje minimalne plaće tek od 1. lipnja

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je danas u Saboru da će se veća minimalna plaća, od 2.984,78 kuna primjenjivati tek od 1. lipnja, u dogovoru sa sindikatima i poslodavcima, koji su tražili dodatno vrijeme kako bi proveli kolektivno pregovaranje...

"Trebali ste čekati sjednicu Vlade i vidjeti obrazloženje", spočitnuo Mrsić zastupnicima Laburista i HDZ-a, koji su tražli stanku i dolazak ministra zbog medijskih napisa o odgodi povećanja minimalca.

Laburist Branko Vukšić pritom je zaključio da je riječ o popuštanju Vlade pred Hrvatskom udrugom poslodavaca, nazivajući HUP "udrugom opasnih namjera", a Vladu "poslušnikom te udruge".

"Hrvatska udruga poslodavaca ne protestira zbog zlouporabe i robovskog tretmana radnika, ali protestira protiv zakonskog dizanja minimalca", ustvrdio je Vukšić.

Zaključio je da se "Vlada ponovno povlači pred kapitalom, koji vlada Hrvatskom umjesto Kukuriku koalicije".

Naglasio je da su svi parametri za izračun minimalne plaće poznati te da Vlada nema potrebe odgađati primjenu zakona.

Ivan Šuker (HDZ) Vladu je prozvao za neozbiljnost, upitavši je li riječ o puštanju probnog balona, kako bi se vidjelo kako bi javnost reagirala na odgodu povećanja minimalne plaće.

"Vlada pušta probne balone po medijima pa je tako prije 15 dana netko rekao da će se smanjiti porez na promet nekretnina i ukinuti povlastice za kupnju prvog stana", rekao je Šuker, upozorivši da takva praksa izaziva uznemirenost među građanima.

Mrsić je, međutim, podsjetio da je Zakonom o minimalnoj plaći utvrđeno da će minimalnu plaću Vlada utvrditi uredbom, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima.

"Točno je da se u uredbi određuje da će se minimalna plaća primjenjivati od 1. lipnja, a tako je uređeno na zahtjev socijalnih partnera, kako bi im se dalo vrijeme da provedu kolektivno pregovaranje", rekao je Mrsić.

Podsjetio je da su sindikati u tekstilnoj i drvnoj industriji sami tražili manji minimalac za te djelatnosti, kako bi sačuvali radna mjesta.

"Ne vidim razloga da se osporava provedba zakona. U ovih mjesec dana očekujemo intenzivne pregovore i u graditeljstvu, u kojem i druge plaće ovise o visini minimalca. Ostavlja im se mjesec dana da sjednu za stol, a kakvi će biti ishodi, vidjet ćemo", rekao je Mrsić, te dodao da "ne vidi razloga za buku i zabrinutost", prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram