Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2013

Uprava Croatia Airlines potpisala novi kolektivni ugovor sa dva od šest svojih sindikata

Uprava Croatia Airlinesa potpisala je novi kolektivni ugovor sa dva od šest svojih sindikata - sa Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske i Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu...

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) izvijestio je da pristaje na smanjenje plaće kroz smanjenje vrijednosti boda te odustaje od svih materijalnih zahtjeva iznesenih u postupku pregovora.

Croatia Airlines bi trebala proći kroz postupak restrukturiranja, čemu SKOZ želi doprinijeti uštedama koje su potrebne, ali smatra da se uštede trebaju postizati pravedno i linearno, što je moguće jedino kroz smanjenje vrijednosti boda, ističu u SKOZ-u.

Uprava je, prema tvrdnjama tog sindikata, većinu ušteda odlučila provesti na pravima kabinskog i letačkog osoblja koji čine samo 30 posto radnika, rezanjem plaća i primanja više od 40 posto. SKOZ tvrdi da Uprava time želi zadržati veći broj radnika za koje je utvrđeno da su višak i izbjeći smanjenje plaća rukovodećeg kadra.

Ne prihvati li Uprava ponuđeno smanjenje plaća kabinskog osoblja, Sindikat će biti prisiljen pristupiti organizaciji sindikalnih akcija, izvijestio je SKOZ.

Hrvatski sindikat prometnih pilota ranije je izvijestio da piloti Croatia Airlinesa nisu prihvatili ponuđeni KU po kojem bi im plaće pale više od 20 posto, te je najavio štrajk pilota ako im Uprava nacionalnog avioprijevoznika ne ponudi bolji kolektivni ugovor.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram