Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2013

MMF priznao grešku: "Stezanje remena" nije dovoljno

Na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda financijski su dužnosnici zaključili da sama monetarna politika nije dovoljna za vraćanje povjerenja u posrnulo globalno gospodarstvo pa su pozvali državne vlasti da poduzmu druge korake kako bi oživili rast i potaknuli stvaranje radnih mjesta...

"Moramo djelovati odlučno kako bismo poduprli oporavak i vratili stabilnost u globalno gospodarstvo", zaključak je proljetnog sastanka Upravnog odbora MMF-a u Washingtonu, u kojemu se navodi i to da središnje banke u najvećim gospodarstvima trebaju nastaviti voditi labavu monetarnu politiku zbog neujednačenog i slabog gospodarskog oporavka.

No ne može se računati da će samo plasman svježeg, jeftinog novca biti dovoljan poticaj gospodarstvima, već su nužni i vjerodostojni planovi postupnog smanjenja proračuna te strukturne reforme kako bi gospodarstva postala produktivnija, poručio je MMF.

Mnoge države zabrinjava mogućnost da bi druge mogle pokušati poboljšati svoju trgovinsku konkurentnost devalvacijom valuta, kao što ovih dana znatno slabi japanski jen jer Tokio agresivnom labavom monetarnom politikom pokušava suzbiti deflaciju.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde  je poručila da će MMF pojačati praćenje prelijevanja učinaka izvanrednog ublažavanja monetarne politike u razvijenom svijetu na zemlje u razvoju kako bi se spriječila opasnost od napuhavanja cijena imovine u siromašnijim zemljama, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram