Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2013

Restrukturiranje: Croatia Airlines mora ukinuti dio linija i prizemljiti jedan zrakoplov

Croatia Airlines je u procesu restrukturiranja i prvenstveni je cilj spašavanje te tvrtke, u što sam duboko uvjeren da ćemo uspjeti. Izjavio je to u Varaždinu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Osvrnuo se i na kašnjenje u rokovima francuskog koncesionara, koji bi trebao izgraditi novi putnički terminal Zračne luke Zagreb...

"U cijelom tom poslu vrlo smo oprezni i konzultacijama s Europskom komisijom i zaposlenicima tražimo najbolje rješenje. Nakon restrukturiranja slijedi traženje strateškog partnera, dokapitalizacijom ili privatizacijom jednog dijela, no, to je tek druga ili treća faza", kazao je te dodao kako će pronalazak strateškog partnera biti težak te da pravog partnera u ovom trenutku i nema.

Dončić je podsjetio da se proces restrukturiranja provodi u skladu s propisima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, u ovom trenutku produžene ruke Europske komisije, te da su nužne i pojedine kontribucijske mjere poput prizemljenja jednog zrakoplova i ukidanje određenih linija kako bi se poštovali propisi tržišnog natjecanja.

Na pitanje novinara hoće li se, zbog kašnjenja rokova u gradnji novog terminala na Plesu, raskinuti ugovor s francuskim koncesionarom, Dončić je istaknuo kako su Francuzi, preko Europske investicijske banke i konzorcija privatnih banaka, zatvorili financijsku konstrukciju. "Do kraja svibnja pribavit će se i posljednji dokument potreban za izdavanje građevinske dozvole. Duboko vjerujem da će potkraj rujna ili početkom listopada krenuti dogradnja zračne luke", kazao je Dončić ističući da postoji međusobno potpisani dokument prema kojem obje strane do 30. lipnja neće pokrenuti nikakve postupke koji bi mogli prethoditi eventualnom raskidu ugovora.

Ministar smatra kako i nema razloga da do toga dođe.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram