Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2013

Banke moraju početi snositi veći rizik i kreditirati hrvatske poduzetnike

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je kako će Vlada razgovarati s bankarima oko modaliteta da se podijele rizici i potakne bankarski sektor da više financira gospodarstvo i poduzetnike, ističući kako bez investicija nema rasta ni zapošljavanja...

Grčić je u Poslovnom tjednu Hrvatskog radija upozorio kako je ključni uzrok gospodarskog pada u zadnje četri godine, kumulativno za više od 10 posto, upravo pad investicija koje su smanjene za gotovo 40 posto nešto u javnom, a puno više u privatnom sektoru.

"Ono što nam u ovom trenutku ne ide u prilog je dosta tvrda, zakočena situacija u financijskom, bankarskom sektoru, rekao je navodeći podatak kako je u samo godinu dana gotovo 15 milijardi kuna manja aktiva banaka prema gospodarstvu, što je pad za ukupno 12 posto. To je loš znak, bez novca ne možemo napraviti pomak ni realizirati investicijski ciklus niti zaposliti ljude", naglasio je.

"S druge strane moramo iskoristiti i neke alternativne izvore financiranja, rekao je dodajući da tu posebno misli na potencijal stranih investicijskih banaka poput EIB-a, Svjetske banke, gdje postoji potencijal od gotovo milijarde eura u ovom trenutku da se taj potencijal ulije u hrvatsko gospodarstvo najviše kroz javni sektor, ali i privatne projekte", rekao je Grčić.

Istodobno, ukazao je na velike mogućnosti ulaskom u EU korištenja fondova, ove godine 660 milijuna eura, iduće 1,2 do 1,3 milijarde eura.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram