Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2013

KRAH: Proračunski deficit već na 8,3 milijarde kuna!

Proračun je na rashodovnoj strani do polovine ovoga mjeseca premašio dvije trećine planiranog novca za cijelu godinu...

To znači da je deficit već narastao na 8 milijardi i 300 milijuna kuna, a prema riječima ministra financija Slavka Linića, razlog tomu je brže isplaćivanje subvencija poljoprivrednicima i poduzetnicima.

"Pod kontrolom su i prihodi proračuna i rashodi proračuna, kad promatramo prihode, oni su od siječnja osam milijardi, ovaj mjesec već 9 milijardi, znači punjenje je ok", poručio je Linić.

Ističe kako rebalansa neće biti jer se do kraja godine neće prekoračiti nijedna stavka, prenosi HRT.

Prihodi pak proračuna, koji je podbacio u prva dva mjeseca, nastavili su rasti u ožujku i travnju pa Linić kaže da ne očekuje dodatne probleme.

Slabije punjenje državnog proračuna nego dosadašnjih godina komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić. Rekao je kako je očigledno da je u prvom kvartalu ove godine došlo do gospodarskog pada. "U drugoj polovici godine očekujemo pozitivne efekte svih aktivnosti koje poduzimamo radi pokretanja investicijskog ciklusa", kazao je.

Bez obzira na prognoze MMF-a o gospodarskom padu ove godine za 0,2 posto BDP-a, Grčić ostaje pri tome da će Hrvatska ostvariti rast jer nam ne pomaže kalkuliranje s gospodarskim padom. "Pesimizam ovoj zemlji ne treba. Treba nam nada da ćemo uspjeti pokrenuti investicije i da bi to do kraja godine moglo, prvi put nakon 2008. godine, rezultirati gospodarskim rastom", istaknuo je Grčić.
Smatra da će do pravog oporavka doći 2014. ili 2015. godine kada će, zahvaljujući i EU fondovima, u Hrvatskoj biti pokrenut "New Deal".

Grčić je dodao kako će osam projekata vrijednih 600 milijuna eura biti ugovoreno do kraja godine, te podsjetio da je Vlada sačuvala hrvatsku brodogradnju spasivši desetak tisuća radnih mjesta, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram