Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2013

Kraj zlatne ere: Nakon 10 godina Apple zabilježio pad kvartalne dobiti

Tehnološki div Apple izvijestio je u utorak o prvom padu kvartalne dobiti u više od 10 godina, no oraspoložio je ulagače odlukom da će im idućih godina podijeliti većinu od svojih 145 milijardi dolara gotovine...

Prihodi Apple iznosili su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 43,6 milijardi dolara, više od 42,3 milijarde koliko su očekivali analitičari. No, dobit kompanije pala je na 9,5 milijardi dolara, ili 10,09 po dionici, u usporedbi s 11,6 milijardi, ili 12,30 dolara po dionici, u istom lanjskom razdoblju, što je prvi pad zarade u više od 10 godina.

Unatoč padu dobiti, cijena dionice Applea skočila je sinoć gotovo 5 posto, nakon što je izvršni direktor Tim Cook najavio da će do 2015. godine kompanija dioničarima podijeliti 100 od ukupno 145 milijardi dolara gotovine kroz povećanje dividende za 15 posto i proširenje programa otkupa dionica na 60 milijardi dolara.

Ubuduće će dioničari tvrtke dobivati godišnju dividendu od 12,20 dolara po dionici, po čemu će Apple postati jedna od kompanija s najvećom dividendom u svijetu.

Na taj način kompanija pokušava podržati cijenu dionice, s obzirom da je od rujna prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 702 dolara, pala za 44 posto, čime je kompanija izgubila više od 280 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Pad cijene dionice Applea posljednjih mjeseci posljedica je naznaka slabljenja potražnje za vodećim proizvodima tvrtke iPhoneom i iPadom, koji su suočeni sa sve većom i jeftinijom konkurencijom na tržištu pametnih telefona i tableta. Zbog toga je usporen rast prihoda kompanije, dok su marže smanjene.

Nakon jučerašnjeg početnog rasta za 5 posto, cijena dionice Apple ponešto je pala nakon što je Tim Cook u telefonskoj konferenciji analitičarima kazao da za jesen i 2014. godinu Apple priprema "neke doista velike stvari". To, međutim, znači da Apple neće izbaciti nove proizvode na tržište idućih nekoliko mjeseci.

Apple se dosad uvelike oslanjao na često lansiranje novih proizvoda na tržište kako bi potaknuo rast prihoda. No, Cook sada želi da ljudi drugačije razmišljaju o Appleu - manje kao kompaniji sa snažnim rastom, kao što su start-up tvrtke, a više kao zreloj i robusnoj kompaniji s izdašnom dividendom.

Cook je pritom priznao da je nekoć snažan Appleov rast usporen, ali je naglasio da je položaj tvrtke ostao jak.

"Iako smo postigli vjerodostojne pokazatelje i financijski uspjeh, svjesni smo da je naš rast usporen, a naše marže smanjene s izuzetno visokih razina iz 2012. godine" kazao je Cook.

Posljednjih nekoliko godina potražnja za iPhoneom i iPadom slabila je uoči lansiranja novih modela, pa analitičari smatraju da bi se to moglo dogoditi i u tekućem tromjesečju.

Apple u ovom kvartalu očekuje prihode između 33,5 i 35,5 milijarde dolara, dok su analitičari predviđali oko 38 milijardi, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram