Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2013

Njemačka ne odustaje: Štednja je jedini način za izlazak iz krize!

Njemačka vlada poručila je da se protivi novim raspravama o proračunskim pravilima u eurozoni te vjeruje da uravnoteženje javnih financija i gospodarski rast nisu proturječni. Reagirala je tako na sve češće kritike zbog svojeg inzistiranja na smanjenju potrošnje i strukturnim reformama u državama pogođenima krizom...

Politiku štednje kritizirao je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, ocijenivši da je ona došla do svojih granica.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije mogla sakriti uzrujanost kada joj je ovaj tjedan u Berlinu upućeno pitanje mogu li južne europske države podnijeti toliku štednju. "Ja to zovem uravnoteženjem proračuna", kazala je Merkel, a prenosi Reuters. "Svi drugi rabe termin štednja. Zbog toga to zvuči kao nešto zaista loše", dodala je.

Njemački dužnosnici posljednjih mjeseci umjesto štednje za svoj pristup radije upotrebljavaju termin konsolidacija koja pogoduje rastu.

Njemački državni tajnik za financije Steffen Kampeter poručio je da nove rasprave o proračunskim pravilima u eurozoni ne dolaze u obzir. Istaknuo je kako je Berlin i dalje uvjeren da uravnoteženje javnih financija i rast nisu proturječni, nego da idu dobro zajedno. Ocijenio je također da je Barrosova izjava o tome da je politika štednje došla do svojih granica pogrešno protumačena kao promjena politike Bruxellesa.

"Nove rasprave o proračunskim pravilima neće imati potporu njemačke vlade. Pravila o fiskalnoj disciplini već predviđaju određenu fleksibilnost", rekao je Kampeter na konferenciji u organizaciji časopisa Euromoney. Istaknuo je da je provedba reformi put prema uspjehu, čak i ako se njihovi učinci odmah ne vide. Zahvaljujući tomu Njemačku se više ne smatra bolesnikom Europe, kao što je to bilo prije nekoliko godina, kazao je.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram