Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2013

Na godišnjoj razini realni pad neto plaće od 3,3 posto

Prema prvim podacima DZS-a prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u veljači iznosila je 5.447 kuna što je nominalno za 82 kune ili 1,5% manje nego u siječnju. Na godišnjoj razini neto plaća porasla je nominalno za 84 kune, odnosno za 1,6 posto. Uz korekciju godišnje nominalne stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prosječna neto plaća u veljači je ostvarila realan pad od 3,3% godišnje. Time je realni pad prosječne neto plaće na godišnjoj razini nastavljen 12. uzastopni mjesec...

Prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.863 kune, što je za 111 kuna ili 1,4% manje nego u siječnju (nominalno). Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine bruto plaća je nominalno viša za 161 kunu, odnosno za 2,1%, dok je u realnom izrazu manja za 2,8% godišnje. I prosječna bruto plaća nastavlja bilježiti realni godišnji pad koji traje od ožujka prošle godine. Uz iznimku nekoliko mjeseci na kraju 2011. godine i početku 2012. godine prosječna bruto plaća od kraja 2009. bilježi negativne godišnje stope promjene u realnom izrazu.

Nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada uslijed kontrakcije gospodarstva negativno doprinosi realnom rastu plaća na godišnjoj razini.

"Ni u 2013. ne očekujemo zamjetnije poboljšanje trendova, iako bi usporavanje inflacije trebalo povoljno utjecati na realne stope promjene plaća", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram