Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2013

Nijemci ne mogu do kreditnih kartica ako žive u "lošem" susjedstvu?

Proteklih je godina u Njemačkoj zabilježen trend osnivanja kompanija specijaliziranih za prikupljanje podataka o građanima i ocjenu njihove kreditne sposobnosti čija poslovna praksa otvara brojna pitanja, pišu danas europski mediji...

Točan broj takvih tvrtki nije poznat, odgovaraju u njemačkoj državnoj agenciji za zaštitu podataka na odgovarajući upit informativnog portala EUobserver.

Najveća je Schufa, tvrtka koja prikuplja podatke svih banaka o kreditnim karticama, hipotekama i zajmovima i objedinjuje ih s plaćenim računima za komunalne usluge i parking, te s plaćenim kaznama za, primjerice, prebrzu vožnju, i pokrenutim postupcima osobnog bankrota.

Tako njemački stanodavci sada prilikom iznajmljivanja stana traže od kandidata "Schufinu ocjenu".

Osim tvrtke Schufa, koja raspolaže podacima o 65 milijuna građana Njemačke, postoje i deseci manjih tvrtki koje manje naplaćuju procjenu kreditne sposobnosti pa su atraktivnije za internetske trgovce i manje banke.

Služe se, između ostalog, i metodom "geoscoringa" - ako ne raspolažu podacima o određenoj osobi, procjenjuju njegovu kreditnu sposobnost prema tome gdje živi. Ako je riječ o 'dobrom' susjedstvu gdje ljudi plaćaju račune na vrijeme, ocjena je pozitivna. Ako je susjedstvo 'loše' odnosno ako građani nisu uredni u plaćanju računa, isto se pretpostavlja i za osobu čija se kreditna sposobnost ocjenjuje.

Njemačka javna televizija ZDF dokumentirala je nekoliko slučajeva uskraćivanja kreditnih kartica ili određenih proizvoda građanima koji su željeli kupovati preko Interneta jer su ocijenjeni kao osobe koje žive u "lošem " susjedstvu.

Na upit novinara, kompanije koje ocjenjuju kreditnu sposobnost građana priznale su da nemaju nikakve podatke o njima osim adrese, imena i dobi.

Čelnik njemačke agencije za zaštitu podataka Peter Schaar rekao je jučer na konferenciji za novinare da je ocjenjivanje kreditne sposobnosti isključivo na temelju mjesta stanovanja zapravo zabranjeno od 2011.

"Postoje ipak načini da se ta zabrana zaobiđe. Ako tvrtka izračunima doda dob i ime, tada je geoscoring dopušten", istaknuo je. "Tražimo da se izradi novi zakon koji će popuniti tu prazninu jer se time stvara jasna diskriminacija", dodao je.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram