Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2013

Kriza se produbljuje: Italija će zatražiti financijsku pomoć?

Unatoč formiranju nove vlade i izbjegavanju izravne krize, Italija bi ipak još mogla zatražiti paket financijske pomoći, smatraju analitičari rejting agencije Moody's...

"Još ne možemo isključiti mogućnost da će Italija zatražiti pomoć Europske središnje banke i Europskog stabilizacijskog mehanizma", kazao je u ponedjeljak za talijanski list La Repubblica Dietmar Hornung, viši dužnosnik u Moody'su.

Nova talijanska vlada na čelu s premijerom Enricom Lettom prisegnula je u nedjelju, a premijer će zatražiti potporu parlamenta glasovanjem o povjerenju danas u 15 sati.

Očekuje se da će Letta dobiti potporu svoje Demokratske stranke lijevog centra i stranke desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija Narod slobode, te da će se time prekinuti politički zastoj koji je nastao nakon izbora u veljači.

Hornung je rekao da će Moody's pratiti sposobnost novoformirane vlade da provede gospodarsko restrukturiranje.

"Morat ćemo verificirati predanost nove vlade i njezinu sposobnost da odlučno nastavi goleme strukturne reforme koje su zemlji potrebne da bi poboljšala svoju kreditnu vjerodostojnost. Zasad je situacija i nadalje teška", ocjenio je Hornung.

Moody's je u petak zadržao kreditini rejting Italije na Baa2, zahvaljujući trenutnim razumno niskim troškovima zaduživanja i primarnom suficitu zemlje. No, agencija je zadržala i negativnu prognozu talijanskog rejtinga zbog produljenja gospodarske krize, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram