Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2013

Slavko Linić: Živimo teško jer nas je opljačkao HDZ!

Građani Hrvatske teško žive jer su ih opljačkali HDZ-ovci, a pljačku koju je HDZ izveo u posljednjih osam godina u kojoj su sudjelovali sadašnji čelni ljudi te stranke, zaista je teško nadoknaditi, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić...

Na pitanje koliko je potrebno da se to popravi, Linić je rekao da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da je za to dovoljan jedan mjesec, a na građanima je da to ocijene. "Bilo im je bitno imati novac za vlastitu stranku i promociju i sve su podredili tome kako se osobno obogatiti", ustvrdio je Linić u Čavlima na izvještajno tematskoj konvenciji primorsko-goranskog SDP-a.

Vlada Zorana Milanovića mijenja taj smjer i nastoji se baviti malim čovjekom, rekao je dodavši da su plaće i mirovine niske, ali da, nažalost, to što je zemlja opljačkana ne plaća ni jedna stranka, nego građani.

Govoreći o Ini, Linić je rekao da "još nismo otvorili priču o opljačkanih dvije milijarde kuna kroz plinski biznis". Za to su HDZ i Sanader dobili novac, ustvrdio je dodavši da Vlada nastoji sve te pljačke razriješti i što manje prebaciti na građane.

Linić je ocijenio da smo "sada energetski robovi", da imamo vlastiti plin, a da nismo ulagali u plinska nalazišta i da sada za to trebamo strateške investitore. Također je rekao da je HEP "orobljena firma" te da ta tvrtka mora osigurati prijenos i distribuciju, koji se ne smiju privatizirati.

Na novinarsko pitanje ima li prijepora s HNS-om i unutar koalicije u vezi dolaska stranih investitora u energetski sektor, Linić je odgovorio niječno.

Govoreći o zakonu o osobnom bankrotu, rekao da je to težak zakon, kojeg će se pokušati razmotriti, ali i da je samo jedno od rješenja. Dodao je da bi se izmjenama zakona o hipotekarnim kreditima omogućilo da kreditor stana preuzme rizik i da, ako dužnik ne može plaćati kredit, uzme mu se imovina, a da kamate idu na njegov teret (kreditora) tj. da osoba nakon vraćanja imovine više nema duga.

Na upit o funkcioniranju graničnih prijelaza kod Neuma nakon 1. srpnja, Linić je rekao da su oni osposobljeni za promet osoba, robe, žive stoke i namirnica, da su carinske službe posve spremne i da nema zastoja. "Koliko god će to biti efikasno, smatram da između dva dijela Hrvatske to treba izbjeći, pa Ministarstvo financija i dalje inzistira na trajektnim vezama i jačim vezama Pelješca i kopna", rekao je Linić.

Odgovarajući na upit koliko ministarstva imaju službenih automobila i zašto nema registra, Linić je rekao je da su svi na leasing, osim dijela starih, te da su u 2012. najveće uštede bile na smanjenju rashoda, među kojima su bili rashodi za automobile. Na opetovano pitanje koliko je službenih vozila, Linić je rekao da ne zna ni koliko ih je u ministarstvu, a da je pravo novinara da provocira. Dodao je da neće ići pješice od Zagreba do Rijeke, te da to pitanje nameću oni koji su do jučer pljačkali, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram