Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2013

Hrvatska po prvi put dobila vodič za investitore

Publikacija "Made in Croatia - investor's guide to manufacturing and logistics" sa pregledom investicijskog potencijala u razvoju logističkog i drugih industrijskih sektora u Hrvatskoj, predstavljena je danas u Zagrebu, a nastala je kao rezultat interdisciplinarne suradnje Agencije za investicije i konkurentnost te tvrtki Jones Lang LaSalle, KPMG-a Croatia te Antal International...

Kao sveobuhvatan vodić ta publikacija domaćim i stranim investitorima na jednom mjestu osigurava sve relevantne informacije o pregledu tržišta ljudskog kapitala, poticaja za investicijske projekte te pregleda tržišta industrijskih i logističkih nekretnina.

"Uz to, prikazan je i sažetak procesa kupnje ili zakupa logističkih i industrijskih nekretnina, pregled porezne strukture i način osnivanja trgovačkih društava u Hrvatskoj, što sveukupno tu publikaciju čini važnim i za poticanje ulaganja i promicanje Hrvatske kao destinacije vrijedne pažnje", istaknuo je direktor Jones Lang LaSalle Tomislav Gregurić.

Važnost publikacije naglasio je i Zdenko Lucić iz Agencije za investicije i konkurentnost kazavši da i ta Agencija izrađuje investicijski vodiča s ciljem prezentacije svih važnijih propisa i procedura za ulaganje u Hrvatsku te online baze poduzetničkih zona.

Direktorica tvrtke KPMG-a Croatia Marinela Mostić ukazala je na problem-prepreku za investitore nesređeno zemljišnoknjižno stanje u Hrvatskoj.

U publikaciji se uz ostalo navodi i podatak da primjerice u Zagrebu trenutno ima ukupno 806.745 metara četvornih skladišno-logističih prostora od kojih tek oko 360.000 metara četvornih zadovoljava moderne europske standarde. U zadnje četiri godine u Zagrebu je stoga izgrađeno oko 210.000 metara četvornih skladišno-logističkih prostora, uglavnom za potrebe poslovanja samih vlasnika prostora, što sve govori da Zagreb zaostaje za drugim glavnim gradovima srednje i istočne Europe po pitanju količine skladišno-logističkih prostora.

Veliki potencijal za tu vrstu investicija je i riječka luka, koja, kako se navodi u publikaciji, pruža najkraću vezu između prekomorskih destinacija te središnje i istočne Europe, i to i kopnenim i pomorskim putevima, što je njena i hrvatska realna prednost za razvitak čitavog sektora logistike, distribucije i transporta, ali i ekonomije općenito, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram