Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2013

Nezaposlen svaki drugi Hrvat mlađi od 25 godina

Mladi su najveće žrtve krize: oni koji su u jeku krize izašli iz obrazovnog sustava ne uspijevaju naći posao pa ih već nazivaju izgubljenom generacijom...

Prema podacima OECD-a, 26 milijuna mladih od 15 do 24 godine u razvijenim zemljama nije zaposleno niti je u sustavu obrazovanja. Riječ je o povećanju od čak 30 posto u odnosu na 2007. Hrvatska je sa stopom nezaposlenosti mladih do 25 godina od 51 posto pri vrhu zemalja EU. Svaki peti nezaposleni s burze mlađi je od 24.

Krajem ožujka od 368.558 prijavljenih na Zavodu čak je 70.960 ili 19,3 posto u dobi od 15 do 24 godine. Istraživanja pokazuju da je riječ o prvoj generaciji mladih koji će živjeti lošije od roditelja.

Zabrinjavajuće je što je Hrvatska po stopi nezaposlenosti mladih lošija od zemalja istočne Europe te se svrstala uz bok trenutno najproblematičnijim europskim ekonomijama - Grčkoj i Španjolskoj. Nezaposlenost mladih enormno je povećana u krizi, ali se povezuje i s rigidnim radnim zakonodavstvom. U zemljama koje imaju visoko porezno opterećenje plaća i strogu regulativu otkazivanja u pravilu je i visoka nezaposlenost mladih, piše Jutarnji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram