Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2013

Ako ga preuzme Agrokor planira uštede u Mercatoru

Dok većinski vlasnik Agrokora Ivica Todorić s One Equity Partners (članica grupe JP Morgan) i kanadskim društvom rizičnog kapitala Capital International pregovara o dokapitalizaciji Agrokora vrijednoj 485 milijuna kuna, koja bi mu omogućila preuzimanje Mercatora, ljubljanski Dnevnik izvještava o novim informacijama o Todorićevim planovima s najvećim slovenskim trgovačkim lancem...

Ako su u Agrokoru još prije godinu dana obećali da će nakon eventualnog preuzimanja Mercatora dodatno osnažiti poslovne odnose sa slovenskim dobavljačima te da će povećati plaće i bonitete zaposlenim, interni akti Agrokora oktrivaju potpuno drugačiji scenarij. Dokumenti koje je ze Agrokor pripremila njemačka konsultantska kuća Rolanad Berger otkrivaju da bi Todorić u prvoj godini nakon preuzimanja stisnuo u kut kako Mercatorove dobavljače, tako i zaposlene. Grupne sinergijske učinke nakon preuzimanja Roland Berger je u prvoj godini ocijenio na 180 milijuna eura, u trećoj godini na 260 milijuna eura. Pri izračunu sinergije između Konzuma i Mercatora su koristitli konzervativni scenarij, po kojem bi godišnje uštede iznosile "samo" 150 milijuna eura.

Veći dio ušteda Todorić vidi prije svega kod dobavljača, a u Agrokoru godišnje uštede u nabavi ocjenjuju na oko 110 milijuna eura.  Čak i ako je bi samo polovina tog iznosa otpala na Mercatorove dobavljače, to bi vjerovatno bilo kobno za slovensku prehrambenu industriju, koja na godišnjem nivou Mercatoru isporuči oko 900 milijuna eura proizvoda, piše Dnevnik. Samo slovenska prehrambena industrija bi morala preko dodatnog 4-5-postotnog sniženja cijena svojih proizvoda na sebe preuzeti oko 40 miliona eura dodatnog bremena.

S obzirom na to, prosječna profitabilnost poslovanja prehrambene industrije koja sada iznosi između jedan i tri posto  sveukupno bi potonula u gubitak.

Dodatni rizik za dobavljače predstavljaju i dugi rokovi plaćanja koji su ustaljeni u Todorićevom koncernu. Dodatne uštede u slučaju uspješnog preuzimanja  Mercatora u Agrokoru vide u otpuštanju radnika. Iako je Agrokor prošle godine obećao da neće otpuštati radnike iz poslovnog razloga i da će u tri godine povećati plaće i druge bonitete, dokumenti pokazuju drugačiju sliku.

Nakon mogućeg uspješnog preuzimanja Agrokor namjerava broj zaposlenih u Konzumu i Mercatoru "po grubim procjenama" sniziti za 2,5 posto, što bi mu na godišnjoj razini donijelo dodatnih 15 milijuna eura ušteda.

To u slučaju grupe Mercator predstavlja oko 800 izgubljenih radnih mjesta, nakon što se broj zaposlenih još lani smanjio za 350, konstatira Dnevnik.

Oko 15 milijuna eura uštede donijelo bi zatvaranje nekih skladišta u Sloveniji i u Hrvatskoj te davanje transportnih usluga u najam drugim tvrtkama. Očligledno da je Agrokor pri izračunu ušteda predividio ukinuće imena Mercator ili Konzum, jer su uštede u marketingu - ako bi oba društva poslovala pod jednom robnom markom - procijenili na deset milijuna eura godišnje.

Ovi dokumenti, kako piše Dnevnik, pojašnjavaju zašto Agrokor u prošlogodišnjem pokušaju prodaje Mercatora nije želio potpisati obavezu za zaštitu interesa društva i njegovih zaposlenih i zašto su tražili minimalne kazne u slučaju prekršaja. Naime, Agrokor je preko svojih lobista isposlovao da maksimalne ugovorne kazne budu ograničene na maksimalno 20 milijuna eura, što bi hrvatskoj grupi prema konzervativnom scenariju uspjelo da pokrije za manje od dva mjeseca, a po optimističnom scenariju za svega oko 20 radnih dana.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram