Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2013

Dok mi propadamo, Srbija objavljuje izlazak iz recesije!

U vrijeme dok Hrvatskoj i službeno prijeti stagnacija što je izravna posljedica dužeg vremenskog perioda recesije, susjedna Srbija danas je objavila kako su vremena recesije iza njih...

"U prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije", stoji u današnjem priopćenju Ministarstva financija i privrede Republike Srbije. Naime, Srbija je  u prvom tromjesečju ove godine povećala industrijsku proizvodnju za 5,2 posto, što je doprinjelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto.

Srbiju je izvukla proizvodnja u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

"Srbija je ove godine konačno počela bazirati svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stupnja dodate vrijednosti, umjesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stupnja profitabilnosti", navodi se u priopćenju.

Prvi podaci za prvo ovogodišnje tromjesečje za Hrvatsku upućuju na daljnji pad gospodarstva. Hrvatska je već zadnjih pet godina "zaglavila" u recesiji, a za sada nema odgovora na pitanje što može u našoj zemlji potaknuti gospodarski rast i povećati konkurentnost, prenosi Index.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram