Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2013

Ipak oporava: Iza Grčke najteži dani?

Gospodarstvo Grčke napokon se počinje oporavljati, tvrdi grčki ministar financija Yannis Stournaras. "Najgori dio krize je iza nas", uvjeren je Stournaras, koji vjeruje da će to potvrditi i MMF u svom predstojećem izvješću...

"Dosegnuli smo dno. Sada slijedi oporavak. Napokon vidimo uspjeh mjera za konsolidaciju javnih financija", kaže Stournaras. Prema izvještajima grčkih medija, MMF je već pohvalio uvođenje porezne discipline, zbog čega se proračun puni znatno bolje od očekivanog.

Grčka je već provela dvije trećine obećanih reformi, piše londonski Telegraph, uz dodatak kako bi se proračunski suficit, ne računajući rate otplate dugova, mogao ostvariti godinu dana prije nego što se očekivalo. Zbog toga se znatno smanjuju i kamate na grčki dug.

No, sasvim je jasno da će oporavak biti spor i naporan. Gospodarski pokazatelji i dalje su katastrofalni; nezaposlenost u Grčkoj je na 27 posto, a visina javnog duga iznosi 150 posto BDP-a. Prema procjenama Europske komisije, grčki BDP ove godine će pasti za 4,2 posto, prenosi Index.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram