Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2013

Kina pretvara Afriku u svoju ekonomsku koloniju?

Kina ekonomski osvaja Afriku – trgovinski promet povećan je sa 20 milijardi dolara 2000. godine na 200 milijardi dolara 2012., prenosi internetski portal capital.ba...

Dvije tisuće kineskih kompanija sada radi na tom kontinentu. Peking rado pruža afričkim zemljama kredite po povoljnim uvjetima.

Kao zadovoljštinu, Kina dobija pristup resursima „crnog kontinenta“, a kineske kompanije ugovore za realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata.

Suradnja Kine i Afrike ne obuhvaća samo ekonomiju. U 22 afričke zemlje djeluju instituti Confuciusa, koji se smatraju jednim od osnovnih realizatora kineske „meke snage“.

Tisuće afričkih studenata dobilo je kinesku vladinu stipendiju i studira u Kini. Kroz nekoliko godina afričke elite će slobodno kontaktirati sa kineskim partnerima na mandarinskom jeziku, što govori o tome da Peking ima strateške interese u Africi.

Takva aktivnost Kine u Africi zabrinjava zemlje Zapada, prije svega SAD. Mediji podsjećaju da je proteklog ljeta na afričkoj turneji bila Hillary Clinton, ondašnja šefica State Departmenta.

U jednom od svojih istupa izjavila je da su "prošla vremena, kada su tuđinci dolazili u Afriku, imali korist, a ništa nisu davali zauzvrat.

Analitičari procjenjuju da je zabrinutost Washingtona povezana sa kineskom ekspanzijom. Međutim, aktivnost Kine već je počela plašiti i dio afričkih elita.

Glavni upravnik Centralne banke Nigerije Lamido Sanusi objavio je u Financial Timesu članak u kojem optužuje Kinu za – kolonijalizam.

Prema njegovu mišljenju, Afrikanci iz navike smatraju Kinu zemljom u razvoju, i zato imaju u nju veće povjerenje nego u Zapad, mada za to davno nema osnove.

Protivnici kineske ekspanzije tvrde da je partnerstvo sa Kinom – sumnjivo.

Na primjer, Kina infrastrukturne projekte u Africi ostvaruje snagama svojih građana, a ne lokalnog stanovništva. Dakle, za Afrikance se ne otvaraju nova radna mjesta – upozoravaju kritičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram