Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2013

U ožujku zabilježeno usporavanje pada maloprodaje

Prvi rezultati trgovine na malo u ožujku potvrđuju naša očekivanja o nastavku realnog pada na godišnjoj razini, ali sporijom dinamikom nego u prethodnim mjesecima. Prema kalendarski prilagođenim indeksima DZS-a, promet od trgovine na malo u ožujku bio je realno za 2,1% niži nego u ožujku prošle godine, što je manja stopa pada nego u veljači (kada je iznosila 3,3%). Ublažavanju stope pada pridonio je uz bazni učinak i predblagdanska potrošnja u ožujku (Uskrs)...

Nakon snažnog pada 2009. godine i stabiliziranja u 2010. i 2011. godini, prošle su se godine negativna kretanja u trgovini na malo ponovno intenzivirala pa maloprodaja već 12 mjeseci bilježi negativne realne promjene na godišnjoj razini. Posljedica je to iznimno teške situacije na tržištu rada, odnosno pada zaposlenosti, rasta nezaposlenosti i smanjivanja raspoloživog dohotka na što je osim snažnijih inflatornih pritisaka utjecala i veća porezna presija. Ipak, posljednja dva mjeseca negativna kretanja blago usporavaju, čemu pridonosi i bazni učinak. U nominalnom izrazu promet od trgovine na malo porastao je za 0,9% godišnje.

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim indeksima trgovina na malo je ostvarila blagi rast od 0,2% realno, odnosno od 0,6% u nominalnom izrazu.

"U mjesecima pred nama očekujemo daljnje usporavanje negativnih kretanja na što će utjecati bazni učinak s obzirom da je u travnju prošle godine trgovina na malo počela bilježiti negativne godišnje stope promjene te približavanje središnje turističke sezone. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo neće biti u ovoj godini budući da su kretanja na tržištu rada i dalje nepovoljna pa pad raspoloživog dohotka, pesimizam i neizvjesnost utječu na daljnju racionalizaciju potrošnje i odgađanje kupovine dobara koja nisu neophodna", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram