Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2013

SAD uvodi porez na online shopping?

Na praksu neoporezivanja prodaje robe putem interneta mogla bi uskoro biti stavljena točka u SAD-u, piše internetski portal B92...

Naime, američki Senat je usvojio mjeru koja će obvezivati internet gigante kao što su Amazone ili eBay da plaćaju porez na prodaju u skladu sa lokalnim zakonima.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da bude usvojen i u donjem domu američkog Kongresa, u kojem se većina poslanika ne slaže sa dosadašnjim olakšicama plasmana robe putem interneta zbog nepostojanja poreza na takav vid prodaje, prenosi AFP.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen u američkom Kongresu, svaka od 50 saveznih država oporezivati će ovaj vid prodaje u skladu sa lokalnim zakonima. Visina ove vrste poreza varira od države do države u rasponu od 2,9 do 7,5 posto.

Predstavnici Bijele kuće objašnjavaju da će novi zakon osigurati ravnopravnost u prodaji, jer će porezna stopa biti jednaka za robu u prodavaonicama, kao i za proizvode koji se plasiraju putem interneta.

Istovremeno, to je dobra prilika za državu da u vrijeme mjera štednje na ovaj način dodatno popuni proračun. Prema ocjeni analitičara, država je prošle godine zbog neoporezivanja prodaje putem interneta izgubila 23 milijarde dolara, prenosi B92.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram