Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2013

Ništa od eura: Eurozona će se raspasti prije našeg ulaska u euro - klub

Dok se mi pripremamo za pristupanje Europskoj uniji i proslavu ulaska, u nekim njezinim članicama sve se glasnije pitaju je li odzvonilo zajedničkoj valuti euru...

Priču je pokrenuo bivši njemački ministar financija i po mnogima otac eura Oskar Lafontaine. Zatražio je odustajanje od, kako ju je nazvao, katastrofalne zajedničke valute te da se tako omogući oporavak u južnoj Europi.

O budućnosti europske monetarne unije govorio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Europskoj monetarnoj uniji, u obliku u kojem je stvorena, istekao je rok. Trebamo prilagoditi svoj politički i institucionalni okvir kako bismo se učinkovitije borili s krizom ili će se ona nemilosrdno nositi s nama", rekao je.

A Hoće li se eurozona raspasti prije nego što joj mi pristupimo, razgovaralo se u Dnevniku 3 HTV-a. Iz Bruxellesa se javio novinar Augustin Palokaj, dobri poznavatelj tamošnjih zbivanja. Rekao je da se već pet godina priča o raspadu eurozone. Hrvatska će tek pristupiti u Europsku uniju, a u njoj su neke zemlje već 13 godina, a još nisu ušle u eurozonu. Eurozona je u krizi - za to nema dvojbe, ali teško da će se ona raspasti. Vjerojatnije je da će iz nje izaći poneka zemlja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako će Hrvatska zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i neće se gurati u euro sve dok ne budemo imali apsolutno konkurentno gospodarstvo i bili sigurni da u tim uvjetima možemo prosperirati.

Komentirajući Barrosovu izjavu da je europskoj monetarnoj uniji istekao rok trajanja Pusić je rekla je kako Hrvatska ne treba strahovati, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram