Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2013

Nakon "Juga" Srbija ponovno izvozi automobile na tržište SAD-a!

Srbija, nakon nekada popularnog "juga", ponovno počinje izvoziti automobile u SAD. Iz crnogorske luke Bar u Baltimore će biti transportirano 3.100 automobila novog modela 'fiat 500 L', koji se od prošle godine proizvodi u Kragujevcu, potvrdio je za RTS državni tajnik Ministarstva financija i privrede Aleksandar Ljubić...

Nakon prvog kontigenta, "Fiat" planira mjesečno izvoziti po 3.000 automobila u SAD, uključujući i novi model "500 XL", koji će početi proizvoditi potkraj svibnja. Model koji se za srbijansko tržište proizvodi u verziji "nacionale" s posebnim paketom opreme prozvan je "Šumadinac", ali je verzija za SAD specijalno pripremljena prema zahtjevima i standardima tamošnjeg tržišta.

Zbog povećane potražnje za automobilom "500 L" nedavno je u srbijansko-talijanskoj tvornici "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu uvedena treća smjena, a za posljednja dva mjeseca u pogonima je dobilo posao više od 500 radnika. Srbija u 2013. očekuje 1,6 milijardi dolara prihoda od izvoza. U Kragujevcu je u 2012. proizvedeno oko 30.000 automobila, a ove godine planirana je proizvodnja njih 160.000.

'Fiat automobili Srbije' (FAS) zajedničko je poduzeće Srbije i talijanskog 'Fiata' u kojem država ima udio od 33 posto. Tvornica vrijedna oko milijardu eura otvorena je 16. travnja 2012. i najveća je investicija u Srbiji u nekoliko proteklih desetljeća. Ovog tjedna priopćeno je da je srbijanski bruto društveni proizvod u prvom kvartalu porastao za 1,9 posto, a rastu je, prema službenoj ocjeni, znatno pridonijela i automobilska industrija, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram