Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2013

Google je glavni generator predrasuda na internetu?

Njemački vrhovni sud u utorak je ocijenio da ključna funkcija pretraživača Google, koja omogućuje korisnicima poluautomatsko pretraživanje sadržaja, može dovesti do predrasuda prema određenim tvrtkama ili pojedincima...

Sud sa sjedištem u Karslruheu ocijenio je da Google, sugerirajući korisnicima interneta ključne riječi koje ponekad prikrivaju negativan smisao mogu ugroziti njihova prava, kada je o pojedincima ili tvrtkama riječ.

Njemački vrhovni sud primio je žalbu tvrtke koja se bavi prodajom dodataka prehrani i kozmetičkih proizvoda sa sjedištem u Njemačkoj, odnosno njezina utemeljitelja koji se žali da se korisnicima Googlea, nakon što počnu upisivati prva slova tvrtke, sugeriraju ključne riječi poput "scijentologija" i "prijevara".

Riječi što ih pretraživač Google povezuje s vlastitim imenima pojavljuju se ovisno o učestalosti upisivanja korisnika, objasnio je Google.

Njemački vrhovni sud od Googlea nije tražio potpunu reformu računalnog programa, ocijenivši kako poluautomatsko pretraživanje sadržaja može imati i prednosti, no zatražio je da se uklone sugestije koje su uvredljive ili protuzakonite. To treba učiniti na izričit zahtjev tvrtke ili pojedinca.

Vrhovni sud zadužio je prizivni sud u Koelnu da riješi i slučaj bivše supruge nekadašnjega njemačkog predsjednika Christiana Wullfa. Naime, bivša prva dama se žalila da se, kada se u google tražilicu upiše njezino ime Bettina Wulff odmah pojave i riječi poput "prosititutka" i "eskort", prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram