Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2013

Guverner Vujčić: Trebali smo još 2009. godine zatražiti pomoć MMF-a!

Guverner HNB, Boris Vujčić, istaknuo je na konferenciji "Tržište novca" u Opatiji da su monetarna politika i bankovni sustav jedini dio hrvatskog gospodarstva koji još održava ekonomsku stabilnost i rejting zemlje na razini na kojoj jesu...

"Oni koji nastoje i to, jedno od zadnjih uporišta stabilnosti Hrvatske uništiti, moraju svima javno odgovoriti što nakon toga. Što bi se dogodilo, da uspiju u svojim namjerama, s investicijskom perspektivom zemlje, što bi se dogodilo sa štednjom u bankovnom sustavu, kakve bi fiskalne posljedice za porezne obveznike to imalo, kakve bi bile perspektive zapošljavanja i kolike bi realne plaće i mirovine nakon toga bile", zapitao je guverner, koji nije zapravo imenovao tko je to tko ruši zadnje uporište stabilnosti, prenosi Večernji list.

BDP je u Hrvatskoj pao 11,8 posto od 3. kvartala 2008. do kraja 2012. dok je stopa rasta kredita privatnom sektoru bila 15,2 posto. Taj podatak guverner je koristio kao argument da monetarna politika i banke nisu ti koji su Hrvatsku učinili jednom od najsporijih zemalja u oporavku od recesije kao što "bez ikakvog razumijevanja stvarnosti to još i danas neki tvrde".

"Rezerve koje su u bankarskom sustavu stvorene prije krize, omogućile su da 2009. godine Hrvatska ne mora zatražiti aranžman s MMF-om. Iz današnje perspektive vjerojatno bi se moglo zaključiti da bi bilo bolje da je već tada zatražen aranžman s MMF-om jer bi to vjerojatno ubrzalo strukturne reforme, no to je pitanje političke ekonomije kojim se u ovom osvrtu neću baviti", poručio je guverner, zaključivši da je politika HNB-a bila kontraciklička, odnosno da politika HNB-a nije poticala krizu, nego se suprostavljala krizi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram