Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2013

Hrvatske banke u tri mjeseca zaradile milijardu kuna

Banke u Hrvatskoj u prva su tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 958,8 milijuna kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 31 banku koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB)...

Bruto dobit banka je za čak 25,7 posto, ili za 331,8 milijuna kuna manja od dobiti prije oporezivanja koju su 32 banke, također prema nerevidiranim podacima, iskazale prošle godine za prvo tromjesečje 2012.

Nakon što je potkraj prošle godine Međimurska banka pripojena Privrednoj banci Zagreb, na popisu je ove godine jedna banka manje.

Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je 398,3 milijarde kuna, što je za 0,40 posto manje nego na kraju prošle godine.

Od ukupno 31 banke dobit u poslovanju iskazala je 21, dok je deset banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 152,8 milijuna kuna. Uobičajeno po visini bruto dobiti prednjači Zagrebačka banka (ZABA) s 448,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju. To je u odnosu na podatke za prvo tromjesečje prošle godine 2,9 posto manja dobit.

Među 10 banaka koje su u prvom ovogodišnjem kvartalu iskazale gubitak našla se i Societe Generale - Splitska banka na koju se, prema podacima HNB-a, odnosi više od polovine gubitaka svih banaka. Splitska je banaka tako u prvom tromjesečju iskazala gubitak od 82,9 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 46,8 milijuna kuna.

Gubitak Societe Generale - Splitske banke, kako se neslužbeno doznaje, posljedica je konzervativnog pristupa te banke u postroživanju pravila o držanju rezervacija, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram