Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2013

Apple kao jedan od najvećih američkih poreznih neplatiša?

Pododbor američkog Senata za istrage optužio je računalni div Apple da je jedan od najvećih američkih poreznih neplatiša i rekao da je ta tvrtka koristila "složenu mrežu off-shore kompanija" kako bi izbjegla plaćanje milijardi dolara poreza. Predsjednik uprave Applea Tim Cook na saslušanju u Senatu u utorak rekao je da je Apple platio sva porezna davanja, u skladu za zakonima i duhom tvrtke...

"Samo prošle godine Apple je američkom ministarstvu financija platio šest milijardi dolara, po poreznoj stopi od 30 posto", rekao je Cook.

Apple raspolaže sa 145 milijardi dolara gotovine, ali odbor tvrdi da od toga 102 milijarde drži u inozemstvu. Senat je priopćio da je Apple platio malo ili ništa na milijarde dolara profita u svojim irskim podružnicama.

"To nisu pitanja koja proizlaze iz irskog poreznog sustava", izjavio je potpredsjednik vlade Eamon Gilmore za irsku televiziju RTE odgovarajući na pitanje o izvješću senatskog odbora.

"To su pitanja koja proizlaze iz poreznih sustava u drugim zemljama i to je pitanje kojim se trebaju baviti u tim zemljama", kazao je. Apple želi izbjeći plaćanje 35-postotnog poreza, jednog od najvećih u svijetu, tako što novac ne želi vratiti u SAD.

"Apple je tražio sveti gral za izbjegavanje plaćanja poreza. Otvorio je tvrtke u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji porezni obveznic"', rekao je predsjednik pododbora Carl Levin.

Apple je demantirao optužbe i podsjetio da je tvrtka stvorila 600 tisuća radnih mjesta u SAD-u i platila šest milijardi dolara poreza američkom ministarstvu financija u 2012. godine, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram