Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2013

Katar kupuje manjinske udjele u ruskom VTB-u i njemačkom Deutsche Banku

Katar je ponovo krenuo u kupovinu vlasničkih udjela u bankama a ovaj puta na redu su ruski VTB i njemački Deutsche Bank, piše danas The Financial Times (FT). Katarska državna investicijska agencija (QIA) sprema se ovog tjedna uložiti do milijardu dolara u kupovinu udjela u VTB-u, drugoj po veličini ruskoj banci želi prikupiti do 3,2 milijarde dolara svježeg kapitala, doznaje FT...

Prije tri tjedna najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank prikupio je 2,9 milijardi eura kojima je ojačao svoju kapitalnu osnovicu, dodaje se u izvješću.

Nagađalo se da su veliku većinu tih dionica pokupovali postojeći dioničari a prema izvorima u bankarskim krugovima Katar je bio ključni ulagač među novim dioničarima, navodi britanski list. Uloženi iznos nije objavljen ali bankari navode da je riječ o nešto više od 100 milijuna eura.

VTB, Deutsche Bank i katarska agencija nisu željeli komentirati tu informaciju.

To ulaganje QIA bit će najnoviji prilog njihovom postojećem portfelju bankovnih dionica, čija vrijednost premašuje 10 milijardi dolara. Emirat ga je formirao za vrijeme petogodišnje financijske krize, ističe FT.

Agencija tako ima udjele u etabliranim zapadnim zajmodavcima, poput Barclaysa i Credit Suissea, ali i u onima iz najvećih gospodarstava u razvoju iz skupine BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina), prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram