Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2013

Hoće li pojeftiniti automobili nakon ulaska u EU?

Dobar dio Hrvata čeka ukidanje carina kako bi u nekoj od europskih zemalja kupili automobil. Nadaju se da će za manje novca dobiti limenog ljubimca u boljem stanju. Međutim, iako carina više neće biti, tu su trošarine, porezi i potpuno nov način formiranja cijena. Primjerice, možete kupiti automobil u Njemačkoj i prevesti ga bez plaćanja carine ili neke druge vrste davanja. Naravno, zatim ga i registrirate u Hrvatskoj. No je li sve baš tako...

Kako u većini slučajeva ništa ne ide glatko, tako se i u ovoj priči pojavio neizbježni PDV, koji ćete biti obvezni platiti. U Europskoj uniji PDV se plaća samo jednom. No u konačnici hoćete li platiti PDV ovisi o tome jeste li automobil kupili od privatne osobe ili ovlaštenog prodavača te je li kupljen novi ili rabljeni automobil. Ako kupujete novi automobil, PDV ćete platiti u članici EU-a u kojoj ga registrirate, javlja HRT.

Najpametnije je, kažu upućeni, pričekati srpanj i ulazak Hrvatske u EU. Tada će, naime, vrijediti nova pravila prema kojima će uvoz rabljenih automobila iz zemalja Unije pojeftiniti jer više nećete plaćati penalizirajuću trošarinu koja je sada za vozila do 1.600 kubika uvećana 50% u odnosu na trošarine za nove automobile, a čak 100% je veća za vozila koja imaju obujam motora veći od 1.600 kubika. Za ilustraciju, ako danas uvozite Golf 6, koji u Njemačkoj stoji 11.000 eura, platit ćete čak 43.781 kunu davanja. Nakon ulaska u EU čak 17.485 kuna manje - 26.296 kuna. No kažu stručnjaci da ni to nije posve sigurna matematika.

Nakon 1. srpnja dio trošarina ovisit će o cijeni automobila, a dio o emisiji CO2. Stoga će automobili s cijenom do 100.000 kuna i emisijama do 120 g CO2/km pojeftiniti za nekoliko tisuća kuna. No vozila skuplja od 150.000 kuna i s emisijama većima od 120 g CO2/km znatno će poskupjeti. Drastično će pak poskupjeti i vozila s emisijom većom od 140 g/km. Osim toga, ulaskom u EU zaoštrit će se konkurencija na hrvatskom tržištu autodilera i legalnih prodavača polovnih automobila te se može očekivati da će cijene pasti. U Sloveniji se upravo to dogodilo. Veća konkurencija dovela je do znatnog rezanja cijene polovnih automobila, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram