Zatvori
Tatjana Striga
24/05/2013

[VODIČ] Evo što morate znati o trgovanju na deviznom tržištu

U  medijima sve popularnije postaje pričanje o trgovanju na deviznom tržištu. Da bi se moglo uspješno trgovati na ovom tržištu potrebno je prije svega dobro biti upoznat s načinom na koji se formira devizni tečaj i što uvjetuje njegovo kretanje...

Devizno tržište je tržište na kojem se razmjenjuju valute pri čemu cijenu valute predstavlja devizni tečaj koji se uobičajeno formira na tržištu djelovanjem sila ponude i potražnje s tim da se kretanje tečaja regulira u većoj ili manjoj mjeri potezima središnje banke. Radi se o decentraliziranom tržištu, rasprostranjenom širom svijeta za koje se često navodi kako radi 25 sati dnevno. Ne postoji mjesto na kojem se vrše transakcije već se trgovina odvija telefonom ili preko računalnih terminala rasprostranjenih diljem svijeta. Osim razmjene valuta obavlja i kreditnu funkciju, ali daje i mogućnost špekulacije ili hedginga.

Ovaj komentar je omogućio – Siguran novac, svjetski poznati investicijski vodič, od sada dostupan i na hrvatskom tržištu . Posjetite www.siguran-novac.com i predbilježite se – besplatno je! Ukoliko želite doznati više o Sigurnom novcu, pročitajte članak koji smo objavili na tu temu…

Trgovina se može odvijati između središnje banke i komercijalnih banaka, komercijalnih banki i nebankarskog sektora te međusobno između tvrtki. Dnevni obujam trgovine iznosi oko 2 trilijuna dolara s tim da je obujam trgovine pao kao posljedica uvođenja eura. Možemo govoriti o podjeli deviznog tržišta na promptno (spot) tržište koje obavlja funkciju devizne likvidnosti te o terminskom, odnosno forward tržištu koje služi bilo kao sredstvo špekulacije ili kao sredstvo pokrivanja rizika te čini preko 90% ovog tržišta. Svrha je naravno ostvarivanje zarade na predviđanju kretanja tečajeva. Kada jedna valuta raste, druga mora padati što nudi mogućnost zarade ali naravno i gubitka.

Općenito iz godine u godinu razina transakcija na deviznom tržištu raste te se ono definira kao najbrže rastuće tržište na svijetu. Razloge valja tražiti u rastu obujma svjetske trgovine a posljedično i zanimanju za devizni hedging, porastu zanimanja za špekulacije ali i povećanoj emisiji i trgovanju vrijednosnica na međunarodnom tržištu. Prednosti trgovanja na ovom tržištu su prije svega visoka likvidnost što znači da uvijek postoji i kupac i prodavač odnosno ne postoji opasnost da nećete moći prodati svoju imovinu u trenutku kada to poželite i to zbog visoke likvidnosti najčešće po posljednjoj tržišnoj cijeni.

Omogućen je pristup tržištu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu pa je trgovac u mogućnosti iste sekunde reagirati na vijest - nije ograničen na čekanje sljedećeg radnog dana. Visoka kvaliteta izvršenja je još jedno obilježje ovog tržišta. To se prije svega odnosi na zaštitu sigurnosti računa trgovaca te mogućnost brzog povlačenja novca s računa.

U Hrvatskoj je do nedavno Admiral Markets jedini nudio svojim klijentima mogućnost  trgovanja devizama. Od prošle godine i preko internetske platforme tvrtke  Alpari Financial Services. Mogućnost trgovanja na ovom tržištu je uistinu velika ali za razliku od nekih drugih oblika  ulaganja potrebna su i značajnija financijska sredstva tako da ovo tržište kao preporuku nudimo samo onima s visokim investicijskim potencijalom, dobrim znanjem i ponešto investicijskog iskustva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram