Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2013

Jeftiniji međunarodni razgovoru: Roaming uskoro odlazi u prošlost?

Europska povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes zatražila je da se do izbora za Europski parlament u proljeće sljedeće godine ukine naknada za roaming između zemalja članica Europske unije i zabrani blokiranje nekih usluga poput Skypea...

Povjerenica se također zauzela za neutralni i otvoreni internet, bez ograničavanja nekih usluga. Načelo neutralnosti znači da pružatelji telekomunikacijskih usluga ne mogu davati prednost na internetu za neke usluge. Neke telekomunikacijske tvrtke blokiraju Skype ili Viber, aplikacije koje omogućavaju besplatno telefoniranje preko interneta kako bi spriječile gubitak prihoda od telefoniranja.

Smanjenje cijena roaminga u Europskoj uniji jedan je od velikih uspjeha Europske komisije. EU je prvi put 2007. godine uveo cjenovni plafon na uslugu roaminga za međunarodne mobilne razgovore s ciljem da se to postupno u potpunosti ukine, to jest da se izjednače cijene poziva unutar jedne zemlje i u inozemstvu.

I hrvatski građani će nakon 1. srpnja osjetiti veliku razliku kada sa svojih mobilnih telefona zovu ili primaju pozive u inozemstvu, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram