Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2013

MMF snizio prognoze rasta na Njemačku i Francusku

Međunarodni monetarni fond prepolovio je prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini a očekuje i neznatno veći pad francuskog gospodarstva no što je dosada očekivao, prognozirajući ipak početak oporavka u obje zemlje u narednih šest mjeseci...

MMF je tako u jučer objavljenom redovnom izvješću o Njemačkoj prepolovio prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 0,3 posto. No, "zahvaljujući snažnim domaćim temeljnim faktorima, u drugoj polovini godine očekuje se oporavak aktivnosti u Njemačkoj", procjenjuju u MMF-u.

Konstatiraju da "čvršći oporavak koči nastavljena slabost poslovnih ulaganja". Potrošnja je snažna kao i domaći temeljni faktori a provedene reforme isplatile su se kroz nisku nezaposlenost no poslovna ulaganja padaju od druge polovine 2011., ističu.

U 2014. rast će biti "neznatno niži nego što se početno predviđalo", naglasio je čelnik MMF-ove misije u Njemačkoj. Umjesto ranije prognoziranih 1,5 posto, gospodarstvo će vjerojatnije porasti "oko 1,3 posto", kazao je Subir Lall.

Odvojeno je MMF danas snizio i prognozu rasta francuskog gospodarstva u 2013. i 2014. Sada očekuje pad aktivnosti u ovoj godini za 0,2 posto, u odnosu na ranije prognoziran pad za 0,1 posto. U idućoj godini aktivnosti bi po novoj procjeni trebale porasti 0,8 posto, u odnosu na dosada prognoziranih 0,8 posto, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram