Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2013

Oporavak u eurozonu stiže u drugoj polovici godine

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ponovio je da bi postupni oporavak krizom pogođenog gospodarstva eurozone mogao započeti u drugoj polovini godine unatoč tvrdokornim "ranjivostima"...

"Gospodarska situacija u eurozoni i dalje je izazovna, no postoje blage naznake moguće stabilizacije", kazao je Draghi sudionicima međunarodne monetarne konferencije u Šangaju. Prema našem nepromijenjenom bazičnom scenariju početak postupnog oporavka započet će u drugoj polovini godine, dodao je Draghi.

Dužnička kriza pogodila je nekolicinu članica eurozone, ponajviše Grčku, potpirivši spekulacije o mogućem raspadu monetarne unije. Draghi odbacuje takav ishod. Unija je sada otpornija i stabilnija nego prije zato što općenito prevladava uvjerenje da će se održati, kazao je te poručio je da će ECB "nastaviti podupirati makrogospodarsku aktivnost očuvanjem cjenovne stabilnosti u eurozoni".

Godišnja stopa inflacije prema prvim procjenama Eurostata u svibnju je uvećana na 1,4 posto, s 1,2 posto u prethodnom mjesecu, što je njezin prvi rast u posljednjih nekoliko mjeseci. Početkom svibnja ECB je smanjio ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 0,5 posto, kako bi podupro posustalo 17-člano gospodarstvo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram