Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2013

Slovenski ministar: Agrokorovo preuzimanje Mercatora bio bi "neprijateljski čin"

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan najveći je protivnik prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru u sadašnjoj vladi Alenke Bratušek, piše u utorak ljubljanski "Dnevnik"...

"U ovom trenutku se ne zna kako će biti s prodajom Mercatora, no ja bih želio da tvrtka dobije ozbiljnog vlasnika, investitora koji ima novac i koja taj novac može pokazati", rekao je Židan u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik", dodajući kako bi moguće preuzimanje velike slovenske kompanije s 12.000 zaposlenih, zbog njene uloge za slovenske dobavljače u agroindustriji, od strane Agrokora, koji je Mercatorov konkurent, bilo "neprijateljski čin".

Židan se protivio prodaji Mercatora i 2011. godine, kada je u tadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora također bio ministar poljoprivrede. Tada je Agrokor u neobvezujućoj ponudi za Mercatorovu dionicu istaknuo cijenu od 221 euro za dionicu, ali se kasnije povukao jer su politički pritisci protiv prodaje bili preveliki.

"Stalo mi je do Mercatora i njegovih 12.000 zaposlenih te za njegove dobavljače", rekao je za "Dnevnik" Židan, odbacujući kao neprimjerene diskvalifikacije ocjene nekih neoliberalnih ekonomista da su političari miješanjem u prodajni proces Mercatora oborili njegovu cijenu na polovicu pa ovogodišnja Agrokorova ponuda navodno iznosi samo 110 eura za dionicu, dok je kotacija dionice na burzi još niža i trenutno se kreće oko 90 eura.

Židan je za "Dnevnik" rekao da je u Sloveniji i bez prodaje Mercatora previše "žalosnih priča" u kojima su se velike tvrtke prodavale, a onda propadale, te da bi želio da Mercator jednom dobije strateškog vlasnika s novcem te takvu vlasničku strukturu koja bi bila stabilna, a ne da se za Sloveniju tako važna tvrtka "prodaje svake godine" zbog problema pojedinih vlasnika.

U sadašnjem prodajnom konzorciju, s kojim Agrokor ponovo pregovara o mogućem ulasku u Mercator, više je banaka i fondova, koji ukupno imaju 53 posto Mercatorovih dionica. Mediji navode da su najzainteresiraniji za prodaju svojih udjela Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), koji žele doći do likvidnih sredstava i osloboditi se investicije koja nije njihova glavna djelatnost.

NLB ima oko 10 posto dionica Mercatora, a NLB 23,34 posto.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram