Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2013

EPH vjerovnicima duguje čak oko 600 milijuna kuna!

Kad je prije desetak dana Europapress Holding preko svojih dnevnih listova izvijestio o pokretanju predstečajnih nagodbi za šest svojih tvrtki, bio je to znak da se nešto ozbiljno trese u najvećoj hrvatskoj medijskoj korporaciji...

Tada je objavljeno da u predstečajni postupak - zbog desetodnevne blokade računa - idu EPH kao temeljna tvrtka grupacije, te Gloria Grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini. U međuvremenu je na stranicama Fine objavljen dio dokumentacije o tim tvrtkama iz koje se vidi da samo taj dio carstva Ninoslava Pavića različitim vjerovnicima ukupno dugoročno i kratkoročno duguje čak oko 600 milijuna kuna. Naravno, predstečajna nagodba pokrenuta je zbog mnogo manjih iznosa, dugova koji su odjednom dospjeli na plaćanje, i zbog kojih su računi svih tih kompanija najednom osvanuli blokirani, piše HND.

Ne zna se tko su vjerovnici, ali se povodom pokretanja predstečajne nagodbe u nekim medijima pojavila informacija da su u pitanju većina banaka koje danas djeluju na hrvatskom tržištu. Tjednik Novosti je tako i prije objave službenih dokumenata procijenio zaduženja EPH na 550 do 600 milijuna kuna, a većina od ovih šest tvrtki u ovu je nevolju upala zbog sudužništva na kredite koje je uzimao EPH. Ninoslav Pavić se i u svojoj objavi, ali i u dokumentaciji predanoj Fini, obvezao da postupak neće utjecati na isplate plaća, čemu ide u prilog i odluka Fine da deblokira sve račune i privremeno do kraja nagodbe obustavi ovrhe.

Fina je takvu odluku donijela da ne ugrozi položaj oko 1000 zaposlenika i ugovornih suradnika EPH grupe i njezin položaj na medijskom tržištu. No, kada nagodba bude završena - pod nadzorom imenovane predstečajne povjerenice Davorke Huljev - glavnu će riječ imati vjerovnici koji bi mogli ili prodati dio imovine EPH ili naprosto ući u vlasničku strukturu, u kojoj danas Pavić i njemački WAZ imaju po 50 posto. Inače, izvan predstečajne nagodbe ostalo je nekoliko za EPH vrlo važnih tvrtki - Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Cropix, Europa digital, Arena, EPH direkt prodaja i Dosis savjetovanje, koje mahom posluju s dobiti, unatoč doista lošoj situaciji na medijskom tržištu.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram