Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2013

U petak ćemo doznati hoće li Agrokor "pojesti" Mercator

Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) u petak će odlučivati o tome hoće li dati suglasnost za sklapanje kupoprodajnog ugovora između većinskih vlasnika Mercatora i Agrokora po kojemu bi hrvatski koncern preuzeo najveći slovenski trgovački lanac, a u pregovorima vlasnika Mercatora i Agrokora koji su u zaključnoj fazi još je nekoliko dilema, iako se vode ozbiljno i profesionalno, navodi u utorak ljubljansko "Delo"...

S 23,34 posto Mercatorovih dionica PL je najveći pojedinačni vlasnik Mercatora u prodajnom konzorciju, koji uglavnom čine banke i fondovi, a sazivanje nadzornog odbora PL-a moglo bi biti znak da je Agrokor možda spreman povećati svoju obvezujuću ponudu od 110 eura po dionici koju je ponudio sredinom svibnja, kako je to prodajnom konzorciju u završnim pregovorima s Agrokorom naložio predsjednik nadzornog odbora PL-a Vladimir Malenkovič, piše vodeći slovenski list.

"Delo" dodaje da se u Pivovarni Laško o mogućem povećanju Agrokorove ponude ili dodatnim pregovorima nije ništa moglo službeno doznati.

Ukoliko bi nadzorni odbor PL-a u petak dao suglasnost za potpis kupoprodajnog ugovora s Agrokorom, to još ne znači da bi se to uskoro i dogodilo jer bi zbog ostalih tvrtki u skupini Pivovarne Laško bilo potrebno sazvati i skupštinu dioničara, a stvar komplicira i to da se svi koji sastavljaju prodajni konzorcij većinskih vlasnika Mercatora mogu i povući iz njega ako ne budu zadovoljni cijenom ili nekim drugim elementom iz ugovora, navodi list.

"Prema ocjenama dobro obaviještenih izvora, pregovori s Agrokorom ovaj su put u završnoj fazi i odvijaju se profesionalno. Sve strane ponašaju se racionalno, a dogovor do kojega se došlo uvažava i koristi Mercatora te sigurnosne mehanizme za njegovo uspješno prestrukturiranje.

No, jamstava da će posao biti zaključen nema, jer konzorcijski ugovor za članove prodajnog konzorcija nije obvezujući", navodi list.

Posao bi, navodi "Delo", mogao pasti u vodu ako se netko iz prodajnog konzorcija povuče, čime bi udio Mercatorovih dionica namijenjen prodaji pao ispod 50 posto.

No, takvo je "soliranje" u ovom trenutku ipak malo vjerojatno jer su okolnosti u kojima se nalazi većina sadašnjih vlasnika Mercatora teške i takve da su doista zainteresirani za prodaju svojih udjela, navodi list.

Na zaključivanje posla s Agrokorom navodi i "kritična" situacija u kojoj je sam Mercator, pa bi ključni element u odlučivanju za dogovor moglo biti pitanje restrukturiranja više od milijarde eura Mercatorova duga, dodaje "Delo".

"Mercator s bankama želi postići dogovor o dugoročnoj otplati svog duga. Neslužbeno se doznaje da neke banke u zamjenu za takav reprogram zahtijevaju da Agrokor sudjeluje i u dokapitalizaciji (Mercatora), što se nije moglo provjeriti", navodi list.

"Delo" prenosi i mišljenja udruge malih dioničara Mercatora koji su još uvijek skeptični glede povezivanja Mercatora s Agrokorom, kako zbog cijene o kojoj se govori, tako i zbog odraza takvog poteza na domaće dobavljače i proizvođače koji su ovisni o Mercatoru.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram