Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2013

Slovenci zabrinuti zbog "invazije" hrvatskog kapitala

Uspije li koncern Agrokor kupiti Mercator, bit će to pokazatelj da je Hrvatska postala odskočna daska za prodor međunarodnog kapitala na ostale države u regiji, unatoč početnoj prednosti Slovenije koja je članica Europske unije još od 2004. godine, navodi u četvrtak slovenski "Dnevnik"...

Drugi najutjecajniji slovenski dnevni list velikom je članku o "strateškom preokretu" na svojoj naslovnoj stranici dao naslov "Hrvatski kapital osvaja Sloveniju".

"Hrvatskoj državi je, unatoč težoj ekonomskoj situaciji i gorem početnom položaju, uspjelo naći stratešku nišu pa se je u očima stranog kapitala uspjela afirmirati kao odskočna daska za prodor u ostale države u regiji. Zašto je to Hrvatskoj uspjelo još prije ulaska u EU, a nije uspjelo Sloveniji, koja je članica EU od 2004. pravo je pitanje za sve naše političare koji su od tada bili na vlasti, a na strateške interese Slovenije su očito zaboravili", navodi list.

"Dnevnik" tvrdi da slovenske tvrtke, iako su imale priliku i početnu prednost, nisu bile najuspješnije u privatizacijskim procesima u Hrvatskoj te da su se prije nekoliko godina strateški procesi okrenuli.

"Sada hrvatski kapital osvaja Sloveniju", navodi list, s tezom da iza hrvatskih investitora koji su preuzeli ili će preuzeti pojedine slovenske firme stoji interes međunarodnih banaka i velikih zapadnih kompanija.

Tako banke kod kojih je Agrokor zadužen žele da on kupi Mercator i proširi se na slovensko tržište, kako bi smanjile svoj rizik nakon vjerojatnog pada prihoda Agrokora s ulaskom Hrvatske u EU, kada će on biti izložen prejakoj europskoj konkurenciji, tvrdi list.

Kako bi ilustrirao tvrdnju o sve većoj prisutnosti hrvatskog kapitala u Sloveniji, list podsjeća da je hrvatska Atlantic grupa prije koju godinu preuzela slovensku prehrambenu skupinu Droga-Kolinska. Uz to, navodi list, Croatia osiguranje i hrvatski mirovinski fondovi kupuju dionice najvećih slovenskih osiguravajućih tvrtki, a Croatia osiguranje je u nadzorni odbor Triglava prošlog tjedna uspjela progurati i svog predstavnika.

"Iluzija da će Slovenija biti investicijski most prema državama jugoistočne Europe definitivno je izblijedjela", tvrdi "Dnevnik".

List navodi da slovenska poduzeća preuzimaju ili pokušavaju preuzeti kupci iz Hrvatske, ali da se ne radi o "konačnim vlasnicima". Hrvatski kupci i sami su u procesima privatizacije i financijskog prestrukturiranja, pa će i slovenske tvrtke koje oni preuzmu s vremenom postati vlasništvo međunarodnih banaka i multinacionalki, ocjenjuje slovenski list, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram