Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2013

Katarski investicijski fond prodao obitelji osnivača svoj udio u Porscheu

Katarska državna investicijska agencija prodala je 10-postotni udio u proizvođaču luksuznih automobila Porscheu dioničarima iz obitelji osnivača četiri godine nakon ulaganja u tu kompaniju...

Qatar Holding investicijski je ogranak katarskog stabilizacijskog fonda i vlasnik udjela u nekim od najvećih kompanija u svijetu. Danas su objavili da su prodali redovne dionice Porschea obiteljima Porsche i Piech. Vrijednost transakcije nije objavljena.

"Transakcija je logičan korak nakon što su Volkswagen i Porsche 2012. zaključili formiranje Integrative Automogive Groupa", stoji u priopćenju Qatar Holdinga.

Iz agencije poručuju da ostaju u vlasničkoj strukturi krovne grupe koja obuhvaća Volkswagen i Porsche kroz 17-postotni udio u VW-u. Prošle je godine najveći proizvođač automobila u Europi dogovorio kupovinu Porscheova poslovanja s proizvodnjom automobila nakon propalog pokušaja spajanja.

Porsche je bio prisiljen prodati 10-postotni udio s pravom glasa Qatar Holdingu 2009. kako bi ojačao prenapregnute financije. Time su stranci prvi puta u povijesti Porschea stekli utjecaj na poslovanje grupe koju inače kontroliraju obitelji utemeljitelja.

Porscheova holding kompanija koju kontroliraju obitelji Porsche i Piech i dalje ima vlasnički udio u VW-u od 51 posto redovnih dionica, što znači da spada među tri velika dioničara s kontrolnim ovlastima u njemačkoj automobilskoj grupi.

VW je pak vlasnik cijelog Porscheovog temeljnog poslovanja, odjela za automobile koji proizvodi modele poput slavnog sportskog automobila 911 i sportskog terenca Cayenne, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram