Zatvori
Poslovni Puls
19/06/2013

Magma spas traži u 3D printing tehnologijama i online prodaji

Većina vjerovnika Magme prihvatila je plan financijskog restrukturiranja te tvrtke predložen u postupku predstečajne nagodbe pa je Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) Magmi naložilo da nadležnom trgovačkom sudu podnese prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe...

Po podacima iz danas objavljenog rješenja Nagodbenog vijeća Fine, na jučerašnjem ročištu na kojem se glasovalo o planu restrukturiranja Magme, podršku tom planu dali su vjerovnici na koje se odnosi 69,33 posto tražbina prema Magmi, dok su protiv bili predstavnici vjerovnika na koje se odnosi 30,67 posto ukupnih prijavljenih dugovanja te tvrtke.

Po glavnim odrednicama plana restrukturiranja iznesenima na ročištu, strategija daljnjeg poslovanja Magme temeljila bi se "na novim pokretačima tržišta, 3D printing tehnologiji i novoj industrijskoj revoluciji".

Kako se pojašnjava, razvoj 3D printera i sukladne tehnologije dosegnuo je stupanj na kojem je bila mobilna tehnologija 1990. godine, a daljnji razvoj, uz odgovarajuće snižavanje cijene tehnologije, te ubrzanje procesa proizvodnje "stvara pretpostavke za novu industrijsku revoluciju koja će u potpunosti promijeniti globalne tokove velikog dijela roba i usluga".

U Magmi tako procjenjuju da će u naredne tri godine "3D printeri iz razvojnih odjela multinacionalnih kompanija krenuti u promjenu dobrog dijela dobavnog lanca roba i usluga kakvog danas poznajemo" te da će se na tržištu "pojaviti potpuno nove djelatnosti te posljedično tome nove kompanije i nova zanimanja, koje će preoblikovati dobar dio tržišta roba i usluga".

Magma bi svoje poslovanje, prema predloženom planu, razvijala u dva segmenta poslovanja: 3D za djecu (Turbo Limač) i 3D za poslovne korisnike.

Pritom bi www.turbolimac.com bio transformiran u platformu koja će objedinjavati funkcije standardne on-line prodaje, 3D design alata, društvene mreže i aukcijskog portala namijenjenog djeci u dobi od 7-15 godina. Korisnici bi mogli projektirati, naručivati, razmjenjivati, prodavati i kupovati artikle u vlastitom ili licenciranom designu, proizvedene u vlastitom domu ili trgovini. Stranica bi tijekom ove godine bila lokalizirana na sve jezike EU, tako da bi tržište Magme ustvari bilo tržište EU.

Postupak predstečajne nagodbe nad Magmom otvoren je 19. veljače ove godine, kada su utvrđena ukupna dugovanja te tvrtke u iznosu višem od 527 milijuna kuna. Vjerovnici su tijekom postupka prijavili gotovo 496 milijuna kuna tražbina, utvrđene tražbine iznose 541,5 milijuna kuna, a osporene oko 8 milijuna kuna. Nakon izvršenog prijeboja, ukupan iznos utvrđenih tražbina s kojima su vjerovnici sudjelovali u glasovanju bio je 479 milijuna kuna, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram